Minkälaista osaamista märkätila-asentajilta vaaditaan?

Minkälaista osaamista märkätila-asentajilta vaaditaan?

 

Remontoitaessa tai rakennettaessa luotettavan ja ammattitaitoisen märkätila-asentajan valinta on ensiarvoisen tärkeää. Asentajien vaatimustaso kasvaa koko ajan, ja siksi omaa osaamistaan on myös päivitettävä säännöllisin väliajoin. Kysyimmekin Mira-tuotteiden maajohtaja Saku Immoselta, mitä tämän päivän asentajilta vaaditaan ja miten asentajat voivat ylläpitää omaa osaamistaan.

Vesisertifikaattikoulutukset

VTT myöntämien märkätila-asentajien henkilösertifikaattien tarkoituksena on varmentaa, että sertifioitu henkilö osaa harjoittaa ilmoittamaansa toimintaa. Myöntämisen perusteena ovat koulutus, kirjallinen tentti sekä näyttökoe. Sertifikaatti pysyy voimassa, kunhan asentajan raportointi- ja täydennyskoulutusvaatimukset täyttyvät ja vuosittainen jäsenmaksu on suoritettu.

Tämän lisäksi materiaalivalmistajat järjestävät omia tuotekoulutuksia yhdessä tuotteidensa jälleenmyyjien kanssa. Koulutuksissa käydään tavallisesti läpi muun muassa miten juuri kyseisen valmistajan tuotteita tulisi käyttää sekä mitä uutuustuotteita on saapunut valikoimiin.

”Esimerkiksi tällä hetkellä yksi uutuustuotteistamme on EPS-kevytbetoni. Tuotteen avulla lattiavalun tekeminen on kevyttä puuhastelua perinteisiin lattiavaluihin verrattuna. Tuote painaa 6 kertaa vähemmän kuin normaali betoni, mahdollistaen paitsi kevyemmän työskentelyn, myös käytön paikoissa, joissa tavallinen betoni olisi liian raskasta. Tuotteen keveyden mahdollistaa styroksin tapainen, raemuotoinen rakenne.”

Asentajille erilaiset koulutukset tarjoavat paitsi päivitystä omiin tietoihin, myös hyvän tilaisuuden tutustua uutuustuotteisiin sekä alan viimeisimpään tietoon yhdessä alan asiantuntijoiden kanssa. Tavallisesti koulutuksia järjestetään vähintään kerran kuukaudessa eri paikkakunnilla.

 

Onko sertifikaatti pakollinen?

Immosen mukaan mitä isompi työmaa on kyseessä, sitä varmemmin asentajilta vaaditaan myös VTT:n myöntämä märkätila-asentajan henkilösertifikaatti. Tällä hetkellä monet asentajat pärjäävät vielä hyvin ilman virallista sertifikaattia, mutta tulevaisuudessa tämä tullaan todennäköisesti vaatimaan jokaiselta.

VTT:n myöntämän sertifikaatin puute ei kuitenkaan ole mikään este materiaalivalmistajien omiin koulutuksiin osallistumiselle, päinvastoin.

 

 

Vaatimustaso kasvaa

Asentajilta vaaditaan nykypäivänä paljon muutakin osaamista kuin pelkkä sertifikaatin suorittaminen. Yleisesti ottaen asentajilta vaaditaan sekä teknistä taitoa ja osaamista että huolellisuutta, jotta työnjälki on mahdollisimman siisti ja lopputulos sekä turvallinen että asiakasta miellyttävä.

Tämän lisäksi asentajan tulee tietää mitä tuotteita missäkin paikassa tulee käyttää ja miten. Asuntojen rakenteisiin liittyvät asiat, kuivumisajat sekä yleiset rakentamisen säännöt ja lainalaisuudet täytyvät myös olla hyvin hallussa.

Nykypäivän asentajilta vaaditaankin hyvin laajaa osaamista ja tietämystä. Immosen mukaan asentajat osaavat myös hyvin ottaa itse selvää asioista ja soittaa esimerkiksi materiaalivalmistajan tekniseen tukeen, jos tuotteen kyljestä tai muualta ei tietoa tarpeeksi nopeasti löydy.

Mahdollisuuksia ammatilliseen tukeen ja osaamisen päivittämiseen löytyykin nykyään helposti. Erilaiset rakentamiseen liittyvät säädökset päivittyvät ja tuotteet uudistuvat jatkuvasti, joten aktiivisuus tiedonkeruun suhteen onkin lähestulkoon välttämätöntä.

Onko märkätilojen toteutus sinulle ajankohtainen aihe? Voit tutustua verkkokaupassa laajan Mira-tuotevalikoimaamme tai kysyä meiltä kokemuksiamme luotettavista märkätila-asentajista - ota meihin yhteyttä, autamme sinua mielellämme!

Suosittelemme sinua myös tutustumaan maksuttomaan kylpyhuoneremontoijan oppaaseen tai nappaamaan vinkit uuden märkätilan laattojen valintaan laattojen ostajan oppaastamme!