Inspiraatiota asuntomessuilta

Inspiraatiota asuntomessuilta

Asuntomessut ovat parhaillaan menossa Tuusulassa, missä Rykmenttipuiston alueelle on rakennettu sadan kohteen kylämäinen alue.

Tänä vuonna tosin asuntomessut on jouduttu järjestämään koronatilanteen takia poikkeusoloissa. Messukokemus on pyritty järjestämään yleisölle turvalliseksi myymällä lippuja ennakkoon, ja niitä on ollut saatavilla rajoitetusti.

Juha-Pekka Virkkunen ja Juha-Matti Pirilä Laattaleeviltä kävivät tutustumassa Tuusulan Asuntomessuihin. Tähän blogikirjoitukseen on poimittu messuilta muutamia ideoita, joista lukija voi saada inspiraatiota rakentamiseen ja sisustukseen.

 

 Kuva: Terratinta talo 

 

Tänä vuonna asuntomessuilla on kiinnitetty erityisesti huomiota energiatehokkuuteen ja ekologisuuteen. Vastuullisuus näkyy sekä rakentamisessa että sisustamisessa. Juha-Matti Pirilän mielestä nykyrakentamisessa halutaan huomioida resurssitehokkuus ja pyritään tuottamaan rakennus, joka on pitkäikäinen ja vähän huoltoa ja korjausta tarvitseva.

Hän lisää: ”Messuilla vastuulliset valinnat näkyvät rakennusmateriaalien valinnoissa ja energiaratkaisuissa. Pohjaratkaisuilta ja tiloilta vaaditaan ennen kaikkea toiminnallisuutta. Ja laadukkaat materiaalivalinnat ovat helppohoitoisia ja kestäviä”.

 

 Kuva: Honka Huomen Suunnittelija Maru Hautala

 

Pienempien neliöiden myötä myös keittiöiden keskimääräinen koko on pienentynyt. Asuntomessuilla keittiösuunnittelussa keittiön yleiseen toimivuuden lisäksi huomiota on kiinnitetty erityisesti kodinkoneiden ergonomiseen sijoitteluun sekä lasku- ja työpöytätasojen riittävyyteen. Esimerkiksi keittiön käytetyin kone, astianpesukone, kannattaa sijoittaa hyvälle käyttökorkeudelle, 30–40 senttimetriä lattiasta.

 

Terratinta talo  

 

Kohteissa keittiöt ovat avokeittiöitä, jotka on rajattu muusta tilasta saarekkeella. Tosin muutamissa kohteissa keittiö on rakennettu omaksi tilakseen erillisenä syvennyksenä ii-malliseksi käytäväkeittiöksi.

Musta on nyt selvästi suosiossa kiinteiden kalusteiden värinä ja monessa messualueen keittiössä on mustat kaapistot. Mustaa ja vaaleata puuta on myös yhdistelty – lopputulos on mukavan raikas.

Juha-Pekka Virkkusen mukaan laatasta on moneksi. Lattiassa laatan kuvioidut osat keventävät ja toimivat maton asemesta.

 

Laattaa voidaan käyttää maton sijaan

 

Laattaa voidaan käyttää myös tyylikkäänä seinäreliefinä tai kuviollista laattaa voidaan käyttää tapetin sijaan.

 

 Kuva: Terratinta talo

 

Messuilta löytyy varmasti useampi elementti tai oivallus, joita voi ideoida ja käyttää hyväkseen omissa rakennusprojekteissaan. Kohteita kiertäessään kävijät saavat hyvin käsityksen siitä, mitä ja minkälaisia sisustuksen tämän hetken trendit ovat.

Erityisesti metsänvihreitä sävyjä on paljon mustan rinnalla tehosteseinänä. Myös mustan, vihreän ja puun yhdistely toimii hyvin. Puu materiaalina näkyy esillä moninaisemmissa käyttökohteissa, nyt vaaleiden puulajien määrä on kuitenkin selkeästi monipuolistunut, mukana on myös saarnia ja tammea. Parketeissa on käytetty jopa lehtikuusta. 

 

Honka Huomen, Timberwise lankkuparketti Lehtikuusi Natural 230 mm 

 

Puulajeja nyt myös yhdistellään reippaasti keskenään. Sormipaneelilla saa helposti näyttävän paneelipinnan eteiseen, oleskelutilaan tai takkahuoneeseen. Erityisen näyttävä sormipaneeli on esimerkiksi saunan paneloinnissa.

Talokohteissa on huomiota kiinnitetty persoonallisiin yksityiskohtiin: mm. valaistukseen, kiintokalustevalintoihin, valon kulkuun ja materiaalivalintoihin. Luonnonmukaisuus näkyy väri- ja materiaalivalinnoissa. Asunnoissa yleinen väriskaala liikkuu skandinaavisen valkoisen, hiekanbeigen ja lämpimän sementinharmaan välillä.

Viherkasvit ja heinät sekä luonnonmateriaalit (rottinki, heinät, juuttimatot ja pehmeä pellava) tuovat sisustukseen eloa ja viihtyisyyttä.

Erityisesti Maru Hautalan (Suunnitteluhuone Nionio) suunnittelema kohde Honka Huomen viehättää levollisuudellaan ja luonnonläheisyydellään: kaikissa kodin tiloissa sama tyyli säilyy yhtenäisenä. Viihtyisyyttä lisää erillinen Kreeta Järvenpään suunnittelema viherhuone.

Honka Huomen  

 

Honka Huomenessa kaikki rakennusmateriaalit ovat joko luonnonmateriaaleja tai turvallisia M1-päästöluokan materiaaleja. Katolla ovat aurinkopaneelit ja pihalla on sähköauton latauspiste. Kodin muu teknologia toimii luontevasti osana sisustusta.

Kuten jo aiemmassa blogikirjoituksessa mainittiin, Laattaleevi on mukana Honkarakenne Oyj esittelemässä Honka Huomen–kohteessa. (kohde 41).

Asuntomessut jatkuvat vielä tämän kuun loppuun.