Julkisivun materiaalin ja materiaalin valinta on yksi rakentajan suurimmista päätöksistä, onhan julkisivu talon näkyvin osa sen tyyli määrittää hyvin vahvasti koko rakennuksen luonteen. Julkisivuvaihtoehtoja on useita. Osa suosii perinteistä puuta, kun taas osan silmää miellyttävät tiiliverhoillut tai rapatut pinnat. Omien mieltymysten lisäksi julkisivun valintaan vaikuttavat myös ympäristö ja mahdolliset kaavamääräykset.
Kysyimme Mira-tuotteiden maajohtaja Saku Immoselta, miten julkisivun rappaus käytännössä tapahtuu ja mitä julkisivupinnoitteita valitessa tulisi ottaa huomioon?
Miksi valita rapattu pinta?
Rivitalon rapattu pinta (Kuva: SP Rapparit Oy)
Vaikka puu on Suomessa ylivoimaisesti suosituin julkisivupinnoite, valitsi kuitenkin vuonna 2013 12 % omakotitalorakentajista talonsa julkisivuksi rapatun pinnan. Rapatussa pinnassa houkuttelevat erityisesti sen näyttävä ulkonäkö, säänkestävyys, helppohoitoisuus sekä rapatun pinnan luoma mielikuva paremmasta laadusta. Rapatun pinnan pystyy myös sävyttämään mieleisekseen.
Ylivoimaisesti suosituin värisävy rapatuille pinnoille on Immosen mukaan sävyttämätön valkoinen, vaikka värivalikoimaan kuuluu yli 100 erilaista sävyä. Ihan tummimpia sävyjä värivalikoimaan ei kuulu pohjolassa vallitsevien ilmasto-olosuhteiden takia ollenkaan.
Miten rappaus käytännössä tapahtuu?
Rappaus käytännössä (Kuva: SP Rapparit Oy)
Käytännössä rappaus alkaa levittämällä pohjalaasti (esim. mira netfix), jonka tarkoitus on oikaista alustaa ja asettaa rappausverkko kiinni. Laasti kuivuu lämpimänä aikana noin 1 mm päivässä, eli 3-4 päivän kuluttua alusta on valmis seuraaviin käsittelyihin. Ennen viimeistelykerroksen levitystä pinnat pohjustetaan. Pohjamaali (esim. mira quartz grund) paitsi parantaa viimeistelylaastin tarttuvuutta, suojaa se myös sään vaikutuksilta sekä antaa ulkosivulle alkusävyn. Pohjusteen kuivuttua (kesällä noin 1 vuorokausi) on aika levittää itse pinnoituslaasti (esim. silikonipohjainen mira 5370 kratz).
Pintalaastin kuivumisaika riippuu ilman lämpötilasta ja kosteudesta. Kesäisin laasti kuivuu vuorokaudessa, mutta syksyllä kuivumisaika voi sateisina ja kylminä päivinä olla jopa kaksi viikkoa. Rappauslaastin menekki on pohjalaastien osalta noin 4-5 kg/m2 ja pintalaasteissa 2-4 kg/m2.
Käsin vai koneellisesti?
Omakotitalon rapattu pinta (Kuva: SP Rapparit Oy)
Perinteisesti rappaus on totuttu tekemään alusta saakka käsin, mutta erityisesti isommissa kohteissa rappaus tapahtuu nykyään pääosin koneellisesti. Tämä johtuu paitsi siitä, että nykypäivänä suositaan rosoisen ja käsintehdyn näköisen pinnan sijaan hyvin tasaista pintaa, myös siitä, että rappaus on koneellisesti tehtynä nopeampaa ja kustannustehokkaampaa.
Vaikka yleensä rakentamisessa rappauksen teko on syytä jättää alan ammattilaisille, onnistuu pienempien pintojen, kuten yksittäisten seinien tai esimerkiksi varaston rappaus loistavasti myös ilman ammattilaistyökaluja ja –ruiskuja. Ja miksei rapattua pintaa voisi hyödyntää myös sisätiloissa, muistuttaa Immonen.