Myymälämme on avoinna ma klo 8-19, ti-pe klo 8-18, la 9-14, su suljettu. Varasto avoinna ma-pe 7-17, la 9-14, su suljettu. 

Oikean lattiamateriaalin valinta

RSS
Oikean lattiamateriaalin valinta

 

Edellisessä artikkelissa käsittelimme eri lattiamateriaaleja sekä niiden sopivuutta kodin eri tiloihin. Tällä kertaa keskitymme lattiamateriaaleissa havaittaviin trendeihin sekä siihen, mitä lattiamateriaalia valitessa tulisi ottaa huomioon. Kysymyksiimme vastasi sisustussuunnittelija Taina Hiltunen.

Yhtenäisiä tiloja

Hiltusen mukaan aiemmin oli vahvasti vallalla käsitys, jonka mukaan eteisen ja kylpyhuoneen lisäksi myös keittiössä tuli olla hyvin kosteutta kestävä lattiamateriaali, kuten laatta. ”Tupakeittiöiden” ja avarien, yhtenäisten tilojen yleistyessä monet haluavat kuitenkin tilasta yhtenäisen valitsemalla saman lattiamateriaalin sekä keittiöön että esimerkiksi olohuoneeseen. Myös ”tilkkutäkkiefektiä” halutaan välttää, kertoo Hiltunen. Yhtenäinen lattiamateriaali myös rauhoittaa, etenkin silloin kun huoneesta on näkymä toisiin huoneisiin.

 

Suurta yhtenäistä tilaa (Kuva: Taina Hiltunen)

Lattiamateriaalit ovat kehittyneet hurjasti viime vuosina erityisesti kulutuskestävyyden suhteen. Mikään lattiamateriaali ei kuitenkaan täysin kestä seisovaa vettä, paitsi laatta.

Juuri nyt suosittua

Lattioiden osalta eri puumateriaalit tulevat ja menevät. Vielä noin 5-6 vuotta sitten suosittiin erityisesti pähkinää ja tummaa puuta, kun taas tällä hetkellä suosiossa ovat vaaleat puut, kuten valkaistu tammi.

Muussa sisustuksessa voimakkaasti esillä oleva betoni näkyy jonkin verran sisustusbetonipinnoitteiden suosion kasvussa, mutta Hiltusen mukaan suosio ei vielä näy niin voimakkaasti yksityiskodeissa. Kylpyhuoneissa sen sijaan betonipinnoitteet sekä betonijäljitelmälaatat ovat tällä hetkellä erittäin suosittuja.

Pitkään suosiossa olleiden parketin ja laminaatin rinnalle on viime aikoina noussut myös vinyylikorkki. Vinyylikorkki viehättääkin erityisesti lapsi- ja eläinperheitä luonnollisuutensa sekä kestävyytensä ansiosta.

 

Vaaleat lattiat miellyttävät monia (Kuva: Taina Hiltunen)

Perinteistä vai trendikästä?

Sisustuksen trendit tulevat ja menevät, joten Hiltunen kehottaakin lattiamateriaaleja valitessa kuuntelemaan myös omia mieltymyksiä. Lattialla kuitenkin astellaan ja sitä katsellaan tavallisesti lähes päivittäin jopa 10–20 vuoden ajan.

Lattiamateriaalin valintaan vaikuttavat myös asukkaan jo olemassa olevat kalusteet sekä muu sisustustyyli, jotta lopputuloksesta ei tule sekava vaan harmoninen ja yhtenäinen kokonaisuus.

 

Yhtenäinen kokonaisuus (Kuva: Taina Hiltunen)

Mitä ottaa huomioon lattiamateriaalin valinnassa?

Erityisesti lapsi- ja eläinperheissä on hyvä ottaa huomioon myös lattian kestävyys sekä puhdistettavuus. Hyvin tummaa lattiaa joutuu myös imuroimaan usein, koska pöly näkyy siinä helposti. Toisaalta hyvin vaaleassa lattiassa erottuvat helposti pienetkin roisketahrat. Myös lattian kiiltoaste vaikuttaa siihen, miten herkästi lika pinnasta erottuu.

Puulattioiden ominaisuuksiin kuuluu, että niiden väri muuttuu vuosien kuluessa. Esimerkiksi koivulattia muuttuu ajan saatossa kellertäväksi. Voimakas auringonvalo voi vaalentaa myös korkkilattian. Värimuutosten takia huonekalujen paikkoja onkin suositeltavaa vaihtaa silloin tällöin, jotta lattian väri muuttuu mahdollisimman tasaisesti.

Kaipaatko lisätietoja?

Lataa maksuton oppaamme Lattiamateriaalien ostajan opas saadaksesi lisätietoja eri lattiamateriaaleista sekä vinkkejä oikean lattiamateriaalin valintaan.

 

Linkki Taina Hiltusen blogiin

Edellinen kirjoitus Seuraava kirjoitus

  • Laatta Leevi
Kommentit 0
Jätä kommentti
Nimi:*
Sähköposti:*
Viesti: *

Huomio: kommentit on hyväksyttävä ennen julkaisua.

* Pakolliset kentät