Laattatyylit vuonna 2021

Laattatyylit vuonna 2021

 

Tyylikäs marmori, minimalistinen betoni, kaunis kivikuosi ja luonnollisen puun näköiset laatat ovat laattatrendien suosikkeja. Tässä blogikirjoituksessamme kerromme näistä neljästä eri laattatyylistä. Lukija löytää varmasti näistä oman suosikkinsa.

Betonimainen laatta – maanläheistä harmoniaa

Betonimaiset laatat sopivat hyvin skandinaaviseen minimalistiseen sisustukseen. Ne luovat rauhallisen, yhdenmukaisen tunnelman. Kontrastia muuten harmoniseen ja neutraaliin sisustukseen saadaan yksityiskohdista (esim. mustat lamput)

Betonimaisessa laatassa kiehtoo erityisesti sen helppokäyttöisyys, kestävyys, maanläheinen värivalikoima sekä soveltuvuus erilaisille pinnoille. Nämä laatat sopivat eri käyttötarkoituksiin. Ne soveltuvat keittiöön, kodinhoitohuoneeseen, eteiseseen ja kylpyhuoneeseen.

Betontech on betonimaisen laatan kestosuosikki

Betontech on tehty vahvaksi ja pitkäikäiseksi. Sitä voidaan käyttää myös julkisissa tiloissa, koska laatat kestävät kovaakin kulutusta. Ei mikään ihme siis, että Betontech -laattasarja on yksi Terratinta Ceramichen kestosuosikeista.

 

Kuvan laattana Betontech White

Harmaan viileät sävyt ovat olleet pitkään kestosuosikkina, mutta sisustussuunnittelijamme Mari Huhtanen kertoo, että asiaan on viime aikoina tullut muutos: "Lämpimät sävyt ovat tulleet selkeästi enemmän esille. Erityisen suosittuja ovat lämpimät valkoisen ja harmaan sävyt.

Luonnollisten sävyjen puolelta esille on noussut myös hiekka (taupe), joka on herättänyt paljon mielenkiintoa. ”Esimerkiksi Terratintan Kos-laattasarjan laatoista löytyy juuri tällaisia lämpimiä sävyjä”, Mari Huhtanen toteaa.

Kos-sarjan lämminsävyinen Moln

 

Lagom uusi betonimainen laattasarja Terratintalta

Lagom-sarja on hyvä lisä betonimaisiin laattoihin. Sarjan värisävyt ovat lämpimämpiä kuin aiemmissa Terratintan betonimaisissa laattasarjoissa, joten se sopii hyvin nykyiseen sisustustrendiin.

Ulkoasultaan Lagom on minimalistinen, sen design perustuu yksinkertaiseen skandinaaviseen tyyliin. Sarja koostuu kuudesta eri sävystä. Peruslaatan lisäksi laatasta on saatavissa myös Terazzo-laatta.

Lagom-sarjaa on helppo yhdistellä muihin laattasarjoihin, esimerkiksi uusien päivitettyjen Hexa mosaiikkilaattojen sävyjen kanssa. 

Kuvassa Lagom-sarjan sävy white 

 

Marmori luo ylellisen ilmapiirin tilaan kuin tilaan

Marmorikuvioiset laatat ovat tyylikkäitä ja ajattoman kauniita. Ne sopivat käytettäväksi monipuolisesti eri tiloissa. Marmorikuvioista laattaa voidaan käyttää keittiön tai kodinhoitohuoneen välitilassa ja lattiassa. Kylpyhuoneessa marmorikuvioista laattaa käytetään tehosteseinänä ja suurempina pintoina.

Parhaiten marmorikuosi tulee esiin suurikokoisissa laatoissa. Suuret laatat tekevät kylpyhuoneesta kylpylähenkisen. Isoille laatoille vastapainona on saatavana tyylikästä mosaiikkia tai marmorikuosista kalanruotoladontana.

 

Marmorikuvioisissa laatoissa valkoisen rinnalle on tullut myös musta

 

Marmorikuvioisia laattoja on saatavana sekä kiiltävänä että mattana. Väreistä tutuin on valkoinen, mutta valkoisen rinnalle on tullut musta, ruskea ja harmaa. Myös marmorikuviointia löytyy aiempaa isompana ja selkeämpänä. 

Tällä hetkellä marmorikuvioiduissa laatoissa on hyvin valinnanvaraa: tumman, vaalean ja harmaan sävyjen lisäksi myös marmorikuvioitua laattaa on saatavissa myös beigellä pohjalla. Marmorikuviointia löytyy myös lämminsävyisenä.

 

Puukuvioiset laatat

Oikean puun käyttöä yhdessä laatan kanssa rajoittaa puun alttius kosteusvahingoille. Nykyisin tähän on ratkaisu: puun tilalla käytetään puukuvioista laattaa. Tällaista kestävää, puuta jäljittelevää laattaa voidaan käyttää mm. pesuhuoneissa ja märkätiloissa, koska puukuosinen laatta on helppohoitoisempi kuin oikea puu.

 

Kuvassa yhdistelty puukuvioistalaattaa ja 6-kulmaista mosaiikkilaattaa (sävy Hexa Cotton Candy)

Yhä useammin puukuvioista laattaa uskalletaan tuoda osaksi sisustusta pehmentämään laatan kovuutta. Yksi suosittu yhdistelmä on esimerkiksi pesutilan yhtenäisten laattapintojen rikkominen. Myös efektiseinien toteutuksessa voidaan käyttää puukuvioista laattaa.

Yksilöllisyyttä voidaan rakentaa omaan kotiin kuvioiden, värien ja pintojen lisäksi myös yhdistämällä erikokoisia laattoja toisiinsa. Marmori ja puu yhdessä tekevät tilasta ylellisen. Maanläheinen puu tasapainottaa tyylikästä marmoria. 

Mm. Ceramica Magican Libeccio-kokoelmassa tammea jäljitteleviä sävyjä on neljä: Naturale, Tortora, Moka, Nodi Libeccio.

 

Kivimäiset laatat - inspiraatiota luonnosta

Laattoihin haetaan inspiraatiota erityisesti luonnosta”, kertoo sisustussuunnitelijamme Mari Huhtanen. Ei mikään ihme, että eläväpintainen kivimäinen laatta miellyttää monen silmää.

Ceramiga Magican Ceppo-laattasarja on laattana eläväpintaista kivijäljitelmää, jonka kuosissa on erikokoisia halkaistuja pikkukiviä. Sävyjä on kolme: vaaleaharmaa (Ceppo Grey), valkoinen (Ceppo White), hiekan ruskea (Ceppo Stone 05). Kivimäiset laatat sopivat kylpyhuoneissa kivasti tehosteeksi. Niitä voidaan käyttää oleskelutiloissa lattialaattana, lisäksi ne sopivat wc-tiloihin ja kodinhoitohuoneisiin. 

 Inspiraatiota luonnosta

 

Persoonallinen koti

Kodin halutaan nyt olevan yksilöllinen – kaiken ei tarvitse näyttää samalta kuin muilla. Värejä uskalletaan testata entistä enemmän keittiössä ja kylpyhuoneessa. Jos taas vaaleaa värimaailma miellyttää enemmän, ilmettä saadaan esimerkiksi saman laatan eri kokoja yhdistelemällä, erilaisilla ladontamalleilla tai mosaiikilla. 

"Vaihtoehtoja on paljon, joten persoonallisen kodin toteuttaminen käy helposti", sanoo Mari Huhtanen.