Myymälämme on avoinna ma klo 8-19, ti-pe klo 8-18, la 9-14, su suljettu. Varasto avoinna ma-pe 7-17, la 9-14, su suljettu. 

Blogi — Laattojen puhdistus

RSS
Laattojen valinta ja erot - ota nämä asiat huomioon!

Laattojen valinta ja erot - ota nämä asiat huomioon! 0

 

Millainen on juuri sinun tarpeisiisi vastaava laatta? Laattojen valinnassa kannattaa ottaa huomioon useita asioita aina tilan valaistuksesta käyttötarkoitukseen. Kokosimme tähän artikkeliin 4 tärkeintä asiaa, jotka huomioimalla onnistut laattavalinnassa! 

 

Tilan valaistus

Tilan luonnollisessa valaistuksella, lisävalaistuksella ja toivotulla valoisuuden määrällä on merkittävä vaikutus siihen, millaiset laatat tilaan tulisi valita. Jos tilaan tulvii paljon luonnonvaloa, ei tilassa välttämättä ole niin suurta tarvetta valaistusta korostavaan kiiltäväpintaiseen laattaan. Jos taas tilassa on vähäinen valaistus, voidaan saatavilla olevasta valaistuksesta saada kaikki irti kiiltäväpintaisilla laatoilla. Myös kiiltäväpintaisen laatan sävyllä on väliä - siinä, missä vaalea laatta heijastaa valoa voimakkaasti, tumma kiiltäväpintainen laatta ns. "syö" suurimman osan valosta pois ennen heijastamista. 

Tilan valaistus vaikuttaa myös laatan lopulliseen sävyyn. Esimerkiksi valon lämpöasteella on suuri vaikutus siihen, miten laatan sävyt tulevat tilassa esille. Tämä korostuu etenkin harmaissa laatoissa, jossa lämmin ja viileä valo vaikuttavat vahvasti laatan lopulliseen sävyyn. Siksi onkin suositeltavaa testata laatan sävyä suoraan sen lopullisessa sijoituskohteessa ja oikean valaistuksen alla.  

 

Käyttötarkoitus

Laatan käyttötarkoitus ja -tila vaikuttavat sen valintaan. Esimerkiksi kiiltäväpiintaista laattaa ei kannata asentaa kodin märkätilojen lattiaan, koska se muuttuu kastuessaan liukkaaksi kulkea. Kylpyhuoneiden lattioissa kannattaa suosia karheapintaista laattaa parhaan pidon saamiseksi. Sileäpintainen laatta voi yhdessä saippuan kanssa olla hieman liukkaampi, mutta toisaalta se on helpompi pitää puhtaana, kuin karheapintainen laatta.

Yleisissä tiloissa laattojen pinnan karheudella ja viimeistelyllä ei niinkään ole merkitystä kuljettavuuden kannalta. Usein yhä luullaan, että kiiltävä- ja sileäpintainen laatta on lattiassa liukas eikä siksi toimiva ratkaisu lapsiperheisiin. Pääasiassa kuivissa tiloissa, kuten kotien oleskelutiloissa kiiltäväpintainen laatta ei menetä pitoaan helposti - usein jopa perinteinen kiiltäväpintainen parketti on liukkaampi kuin kiiltävä lattialaatta

 

Helppohoitoisuus

Jos et ole erityisen innokas siivooja, voit arvostaa sitä, että laatta on helppohoitoinen. Suoreunainen, eli leikattu laatta helpottaa laattojen puhtaanapitämistä vähentämällä laattojen tarvitsemaa saumapinta-alaa laattojen välillä, sillä usein juuri saumat ovat laatoituksen haastavin puhtaanapitoalue (joiden puhdistamisessa kannattaa hyödyntää saumasuihkeita!). Samalla logiikalla on hyvä muistaa, että mitä isommalla laatalla yksi pinta toteutetaan, sitä sitä vähemmän tilojen toteuttaminen vaatii saumausainetta. 

Sileä, kiiltäväpintainen laatta on helppo pitää puhtaana ja siksi se onkin suosittu esimerkiksi kodin märkätilojen seinäpinnoissa, jotka helposti kalkkeutuvat käytössä ja voivat kerätä valkoista väriä sen seurauksena. Siksi pesutiloissa onkin turvallisempaa suosia vaalea laattaa tumman sijaan - näin tilaa ei tarvitse siivota ihan yhtä ahkerasti kuin tumman laatan kohdalla.

 

Yleisilme ja tunnelma

Laatoissa sävymaailman valinta vaikuttaa hyvin pitkälle samalla tavalla, kuin maalien sävyvalinnat - vaaleat ja kiiltävät vaihtoehdot avartavat tiloja. Toisin kuin maaleissa, laattojen kokovalinnoilla voidaan myös vaikuttaa tilan avaruuteen. Iso laatta pienessä tilassa auttaa luomaan yhtenäisemmän seinäpinta-alan ja kasvattamaan siten tilan tuntua. Pienessä tilassa jo kymmenen sentin kokoero voi tehdä ihmeitä tilan yleisilmeelle! 

Tumma laatta on nykyisin erittäin suosittu saunoissa ja kylpyhuoneissa. Sitä hyödynnetään tuomaan myös kodin kylpytiloihin tunnelmallista, mökki/savusaunamaista tunnelmaa. Vaikka tumma laatta on vaikeampi pitää kylpytiloissa puhtaana kuin vaalea laatta, on sen tuoma vaikutelma tilaan vertaansa vailla.

 

Haluatko lisätietoja?

Kaipaatko lisätietoja laattojen valintaan? Anna meidän auttaa! Ota meihin yhteyttä ja kerro asiantuntijoillemme millaiseen tilaan olet laattoja etsimässä ja he auttavat sinua juuri sinulle sopivien vaihtoehtojen valinnassa.

Voit myös tutustua maksuttomaan oppaaseemme laattojen ostajan oppaamme tueksi laattojen hankintaa.

Autamme sinua mielellämme!

Laattojen puhdistamisen ABC

Laattojen puhdistamisen ABC 0

 

Laattojen puhdistamiseen liittyy paljon ennakkoluuloja. Laattojen puhtaanapito on kuitenkin helppoa, kun sen kerran oppii! Siksi kokosimme aiheesta tiiviin vinkkiartikkelin, eli laattojen puhdistuksen ABC:n.

1. Puhdista laatat säännöllisesti!

Laattapintojen puhtaanapitoon pätee sama sääntö kuin muuhunkin siivoukseen: puhdista riittävän usein, niin pääset helpommalla. Ensisijainen puhdistus tapahtuu lattian sekä seinämien kuivaamisena lastalla aina suihkun jälkeen. Perusteellisemman pesun tarve riippuu
olennaisesti tilojen käyttötiheydestä ja -tavoista.

 

2. Hyödynnä laattojen siivoukseen tarkoitettuja pesuaineita

Monet luottavat pelkästään laattapintojen huuhteluun vesiletkulla tai suihkulla. Laattoihin tarttunut ja pinttynyt lika ei kuitenkaan irtoa pelkällä vedellä ja kevyellä suihkuttelulla! Säännölliseen puhdistukseen puhdistusaineiksi sopivat rasvaa irroittavat käsiastianpesuaine ja yleispuhdistusaine, mutta perusteellisempaan puhdistukseen olisi hyvä käyttää laatoille sopivia, ”järeämpiä” puhdistusaineita.

Sauma-aineiden perusteelliseen puhdistukseen sopii Soledon saumojen syväpuhdistaja, kun taas kalkinpoistoon tehokas ratkaisu on Miran Ceramic Cleaner -pesuaine. Laattoihin kertyneistä saippuoista ja rasvoista sen sijaan pääsee helposti eroon Miran Base Cleaner peruspuhdistusaineella.

Tiesitkö? Niksinurkissa suosittu laattojen siivouskombo etikka ja sooda eivät oikeasti toimi tehokkaasti yhdessä. Hapan etikka ja emäksinen sooda kumoavat toistensa vaikutuksen. Lisäksi etikka voi aiheuttaa soodan vaahtoutumista ja aiheuttaa happamuutensa vuoksi vaurioita saumasuaineeseen!

 

3. Ota laattojen siivous osaksi arkisiivousta

Puhdistettavasta tilasta riippuen laattapintojen puhdistus on hyvä aloittaa imuroimalla lattialaatat ja saumavälit puhtaiksi irtoliasta ja pölystä ennen vesipesua. Kaakeloidut seinät voidaan puolestaan pyyhkiä ns. roiskekorkeuteen asti, jolloin seinän helpoiten likaantuva osio pysyy puhtaana. Tämän tyyppinen laattojen säännöllinen puhdistus sujuu helposti arkisen kodinhoidon yhteydessä ja auttaa pitämään kaakelipinnat yleissiisteinä.

 

4. Muista kuivata tila hyvin!

Puhdistuksen jälkeen pesuainejäämät huuhdellaan huolellisesti ja vedetään kuivaksi lattiakuivaimella. Ilman kunnollista huuhtelua laattojen ja saumojen pintaan saattaa jäädä pesuainejäämiä, jotka voivat toimia tahmaisen lattian lailla - eli imeä lisää likaa puoleensa

"Laattapintojen puhtaanapitoon pätee sama sääntö kuin muuhunkin siivoukseen: puhdista riittävän usein, niin pääset helpommalla."

 

Haluatko lisätietoja?

Lataa maksuton oppaamme 7 vinkkiä laattojen puhdistukseen ja hoitoon saadaksesi hyödyllisiä vinkkejä laattojen puhtaanapitoon. Voit myös ottaa yhteyttä meihin! Autamme sinua mielellämme!

PS: Huomasithan, että pääset lukemaan lisätietoja esitetyistä tuotteista ja tuotekokoelmista vaaleanpunaisella korostettuja tekstejä klikkaamalla?

 

Laattojen pesu ja huolto - valitse oikeat puhdistusaineet oikeaan tarkoitukseen

Laattojen pesu ja huolto - valitse oikeat puhdistusaineet oikeaan tarkoitukseen 0

 

Kylpyhuoneen laattapintojen puhdistus tulee tehdä paitsi säännöllisesti myös oikeilla aineilla. Eri tyyppiselle lialle ja erilaisille pinnoille on olemassa omat puhdistusaineensa, joiden ominaisuudet on syytä ottaa huomioon jo pesuainehyllyllä, sillä valikoima on laaja.

Välineet kuntoon!

Laattojen ja erityisesti saumavälien puhdistus on yksi työläimmiltä tuntuvista kodin siivoustoimenpiteistä. Siksi se helposti jääkin viikkosiivouksen yhteydessä tekemättä. Laattojen puhdistus voi tuntua työläältä myös vääränlaisten puhdistusaineiden sekä välineiden takia. Lika ei tunnu irtoavan millään ja laattojen pinta näyttää samealta ja saumavälit tummilta, vaikka ne olisi pesty jo useampaan kertaan.

Monia yllättääkin, kuinka hyvään lopputulokseen oikeilla aineilla suoritetun puhdistuksen jälkeen päästään. Jos tarpeeksi tehokasta ainetta ei marketin hyllyltä löydy, on hyvä kääntyä alan erikoisliikkeiden ja niiden ammattitaitoisen henkilökunnan puoleen. Heiltä saat paitsi tehokkaat pesuaineet myös monia hyödyllisiä käytännön vinkkejä parhaan pesutuloksen aikaansaamiseksi.

 

Mikä puhdistusaine sopii millekin pinnalle ja lialle?

Kylpyhuoneen säännölliseen peruspuhdistukseen sopii parhaiten heikosti emäksinen yleispuhdistusaine. Harvemmin toistuva tehopuhdistus taas onnistuu parhaiten emäksisellä tai vahvasti emäksisellä puhdistusaineella.

Erilaiset pinnat vaativat myös erilaiset puhdistusaineet ja erilaisen käsittelyn. Esimerkiksi keraamiset laatat kestävät hyvin emäksisiä pesuaineita ja ronskeja otteita, kun taas luonnonkivet tulee puhdistaa hellästi mahdollisimman neutraalilla puhdistusaineella. Kalkkitahrat lähtevät parhaiten happamalla pesuaineella, etikalla tai ruokasoodalla, kun taas shampoojäämät ja rasvatahrat irtoavat parhaiten perinteisellä käsitiskiaineella.

 

Noudata pakkausmerkintöjä ja valmistajan antamia käyttöohjeita

Siivousaineiden ja -välineiden pakkausmerkinnät ja käyttöohjeet on tehty helpottamaan siivousta. Niistä selviää, millaisille kohteille tuote on tarkoitettu ja mihin sitä ei pidä käyttää. Muista käyttää myös suojakäsineitä.

Valmistajan antamia annosteluohjeita tulee aina noudattaa, sillä liian vahvat pesuliuokset voivat vahingoittaa pestäviä pintoja. Pullonkyljestä on myös hyvä varmistaa, pitääkö pesuaine puhdistuksen jälkeen huuhtoa pois.

 

Haluatko lisätietoja laattojen puhdistuksesta?

Lataa maksuton pikaoppaamme 7 vinkkiä laattojen puhdistukseen ja hoitoon saadaksesi hyödyllisiä vinkkejä ja lisätietoja laattojen oikeaoppisesta puhdistuksesta ja kunnossapidosta. Voit myös tutustua laatoille suunnattujen pesutuotteiden valikoimaan verkkokaupassamme.

Mutta miten laattojen pinttymistä ennaltaehkäistään, jotta puhdistuksen lopputulos säilyisi mahdollisimman pitkään? Kirjoitimme aiheesta oman artikkelin blogiimme.

Miten ennaltaehkäistä pinttymät kylpyhuoneessa?

Miten ennaltaehkäistä pinttymät kylpyhuoneessa? 0

 

 

Kellastuneet saumavälit ja pinttyneet saippuajäämät kylpyhuoneen laattojen pinnoilla ovat varmasti meille kaikille tuttuja. Tiedossa on myös, että näiden puhdistaminen on erityisen tärkeää kylpyhuoneen käyttöiän kannalta. Tästä huolimatta puhdistusurakkaan on monesti vaikea ryhtyä sen työläyden takia. Pinttynyttä likaa onkin vaikea puhdistaa, mutta helppo ennaltaehkäistä!

 

Likaa kertyy ajan saatossa

Laattojen ja erityisesti saumavälien puhdistus on yksi työläimmiltä tuntuvista kodin siivoustoimenpiteistä. Siksi se jää helposti mm. viikkosiivouksen yhteydessä tekemättä. Varsinaiset likasaostumat laattojen pinnoille ja saumaväleihin syntyvät kuitenkin pitkällä aikavälillä säännöllisen siivouksen laiminlyönnin tuloksena. Likasaostumat näkyvät yleensä värimuutoksina laatoissa ja saumoissa tai tuntuvat karheutena sileissä pinnoissa.

Tyypillisesti likasaostumia kertyy suihkun ympärillä oleville seinille ja lattiaan, lattiakaivojen, lavuaarien ja wc- istuinten ympäristöön sekä vesihanojen juureen. Syynä lian kertymiseen voi puutteellisen tai liian harvoin toistuvan puhdistuksen lisäksi olla myös kova tai ruosteinen vesi sekä huonojen tiivisteiden vuoksi vuotavat tai tiputtelevat vesikalusteet.

 

Säännöllinen puhdistus kaiken A ja O

Kylpyhuoneen ja laattapintojen puhtaanapitoon pätee sama sääntö kuin muuhunkin siivoukseen: puhdista riittävän usein, niin pääset helpommalla. Pinttymien ja likasaostumien ennaltaehkäisy onkin puhdistuksen ja tilojen kunnossa pysymisen perusta.

Kun pinnat alkavat likaantua, uusi lika tarttuu herkästi entiseen ja ongelma kasvaa. Säännöllinen puhdistaminen ja kosteudenhallinta ovatkin ne avainsanat, joilla ongelmat ehkäistään. Kun pesu- ja kodinhoitotiloja puhdistetaan riittävän usein ja oikeilla aineilla, vältytään niin saostumien kertymiseltä kuin hankalasti poistettavilta pinttymiltäkin.

 

Tehopuhdistus avuksi

Pienet mustat pilkut pinnoilla ovat ensimmäinen indikaattori siitä, että hyvä peruspesu olisi tarpeen. Tila kannattaa kuitenkin tarkastuttaa asiantuntijalla, jos pilkut eivät häviä tehopuhdistuksenkaan jälkeen tai ilmestyvät pian uudelleen. Homepilkkuihin ja tummentumiin tehoavat parhaiten kloriitti-tyyppiset pesuaineet tai erikseen saumoille tarkoitetut syväpuhdistajat.

 

Haluatko lisätietoja laattojen puhdistuksesta?

Lataa maksuton pikaoppaamme 7 vinkkiä laattojen puhdistukseen ja hoitoon saadaksesi hyödyllisiä vinkkejä ja lisätietoja laattojen oikeaoppisesta puhdistuksesta ja kunnossapidosta. Voit myös tutustua laattojen ylläpitoa helpottaviin puhdistusaineisiin verkkokaupassamme!

Usein kysytyt kysymykset osa 3

Usein kysytyt kysymykset osa 3 0

 

Tämä artikkeli on kolmas osa Usein kysytyt kysymykset-artikkelisarjaamme, jossa käsittelemme myymälässämme usein vastaan tulleita kysymyksiä. Toivottavasti löydät näiden avulla vastaukset myös omaa mieltäsi askarruttaviin kysymyksiisi!

Ensimmäisen osan löydät täältä, toisen osan täältä ja omia kysymyksiäsi voit esittää meille esimerkiksi täällä.

7. Mitä tarkoittaa rektifioitu eli mitallistettu laatta?

Rektifioidulla eli mitallistetulla laatalla tarkoitetaan käytännössä sitä, että laattaerässä olevat laatat ovat keskenään saman kokoisia. Laattatehtaat valmistavat mitallistettuja lattialaattoja useita eri kokoja. Rektifioidut laatat sahataan valmistuksen jälkeen suorareunaisiksi, joka mahdollistaa normaalia kapeamman laattasauman. Näin sauma voidaan tuoda laattapinnan tasolle, helpottaen myös sauman puhdistamista.

8. Mikä on kuivapuristettu laatta?

Kuivapuristettu laatta on kuivahkosta jauheesta puristettu keraaminen laatta. Yleisesti ottaen lähes kaikki laatat ovat kuivapuristettuja.

Märkäpuristelaatalla tarkoitetaan puolestaan plastisesta massasta suukappaleen läpi puristettua keraamista laattaa.

 

9. Saako laatan pinnalle liukkaudenestoa, jos on liian liukas?

Kyllä saa. Markkinoilla on olemassa erilaisia liukkaudenpoistoaineita, jotka estävät liukastumisia moninkertaistamalla märän tai saippuaisen lattiapinnan kitkan.

Liukkaudenestoaineen teho perustuu kemialliseen reaktioon, jossa laatan pintaan muodostuu näkymättömän ja pitävä pinnan. Aine ei kuitenkaan muodosta kalvoa lattian päälle, vaan laatta säilyttää käsittelyn jälkeenkin alkuperäisen ulkonäkönsä.

 

10. Miten laattoihin tulleet naarmut saa poistettua?

Joidenkin laattojen pinnat sekä värit voivat kärsiä happamasta tai emäksisestä puhdistusaineesta sekä naarmuuntua hankaavasta puhdistuksesta. Tällaiset laatat onkin hyvä puhdistaa pelkällä vedellä ja mikrokuituliinalla.

Kylpyhuoneessa naarmuja voivat aiheuttaa esimerkiksi pyykinkuivaustelineet, suihkuverhotangot tai lattialastat. Tällaiset naarmut näyttävät erityisesti mattavalkoisissa laatoissa kuin lyijykynän jäljiltä. Naarmujen poistoon voi käyttää pyyhekumia, jonka toinen pää on punainen ja toinen sininen. Pyyhi kohtaa sinisellä kumilla. Voit myös kokeilla miedosti hapanta puhdistusainetta. Tarkista kuitenkin ennen puhdistusta laatan haponkesto ja kastele saumat vedellä ennen toimenpidettä.

Haluatko lisätietoja?

Julkaisemme loput usein kysytyt kysymykset myöhemmin, mutta jos haluat lisätietoja tai vastauksia kysymyksiisi jo nyt, ota yhteyttä!

Tutustu myös tietopankkiimme ja sen maksuttomiin materiaaleihin saadaksesi lisätietoja mm. kylpyhuoneen remontointiin, laatoittamiseen sekä laattojen valintaan liittyen.