Laatat ulkotiloihin

HUOMIOI LAATTOJEN PAKKASEN- JA KOSTEUDENKESTÄVYYS

 

 

Suomessa ulkotiloista laatoitetaan yleisimmin terasseja ja parvekkeita, rakennusten sokkeleita sekä portaita. Haasteen ulkotilalaatoitukselle muodostavat kuitenkin sääolosuhteet, jotka tulee ottaa tarkasti huomioon oikeanlaisia materiaaleja valitessa.

Ulkotilalaattojen tulee olla sekä pakkasen- että kosteudenkestäviä. Pakkasenkestävyys ilmaistaan pakkasluokituksella eli vedenimuprosenttiarvolla. Suomessa tämä luokitusarvo on 1,5 %. Kannattaa kuitenkin huomioida, että Euroopassa pakkasluokitusrajaksi on asetettu 3 %, joten mikäli hankit laattoja ulkomailta ole tarkkana luokitusten kanssa.

Vedeneristykseen kannattaa kiinnittää huomiota myös ulkotiloissa, sillä se suojaa betonirakenteita ja raudoituksia. Erityisesti kattamattomiin ulkotiloihin suositellaankin asennettavaksi vedeneristystä.

LAATTOJEN VÄRIT JA MATERIAALIT SYYNIIN

Ulkotiloihin sopivia laattoja valitessa kannattaa kestävyyden lisäksi huomioida myös se, että mitä tummempi laatta on, sitä suuremmaksi sen pintalämpötila nousee auringonpaisteessa. Siksi esimerkiksi kovin aurinkoiselle terassille ei välttämättä ole suositeltavaa valita mustaa laattaa, vaan hieman vaaleampi vaihtoehto. Tumma laatta voi polttaa ikävästi jalkapohjia kuumana kesäpäivänä.

Myös liukastumisriskit on huomioitava, eikä sen vuoksi kiiltävä- tai sileäpintaisia laattoja suositella käytettäväksi ulkotiloissa. Erityisesti portaat voivat aiheuttaa vaaratilanteita, mikäli niissä on käytetty kovin liukaspintaista laattaa. Sen sijaan matta- ja karheapintaiset laatat ovat hyvä vaihtoehto ulkotiloihin. Useimmiten ulkotilojen laatoitukseen soveltuu laatta, jonka ns. kitkaluokka on R11.