Laattaleevi on siirtynyt kesäaikaan. 1.6.-30.8. välisenä aikana myymälä on avoinna klo 8-18.  Lauantaisin suljettu. Varasto avoinna ma-pe klo 7-17. Lauantaisin suljettu.

Blogi

RSS
Suurikokoiset laatat ovat tulleet markkinoille

Suurikokoiset laatat ovat tulleet markkinoille 0

Laattakoot ovat yleisesti ottaen kasvaneet ja laattakoko 60 x 60 cm on jo tavallinen. Vieläkin isommat laattakoot, 120x120 ja 120x240, eivät nekään ole enää harvinaisia. Lattialaatassa suurikokoisia laattoja käytetään nyt paljon myös kosteissa tiloissa.

 

Lattiamateriaalien erot

Lattiamateriaalien erot 0

 

Kodin lattiamateriaaleissa riittää valinnanvaraa perinteisen puun ja parketin lisäksi. Erilaiset lattiamateriaalit ovatkin viime vuosina kehittyneet sekä ulkonäöllisesti että kulutuskestävyytensä ja helppohoitoisuutensa osalta. Kysyimme sisustussuunnittelija Taina Hiltuselta, mitä eroja eri lattiamateriaaleilla on ja mihin tiloihin mikäkin materiaali parhaiten sopii.

Parketti

Parketti on edelleen todella suosittu lattiamateriaali niin uudiskohteissa kuin vanhaa remontoitaessa. Monet arvostavatkin materiaalin aitoutta ja erilaisten vaihtoehtojen suurta lukumäärää. Parketti voidaan myös tarvittaessa hioa ja käsitellä uudelleen. Lattiamateriaalina parketti on kuitenkin melko pehmeä materiaali, jossa kolhut näkyvät helposti.

 

Vaalea parketti avartaa tilaa (Kuva: Taina Hiltunen)

 

Laminaatti

Laminaatti aiemmin oli suosittu lattiamateriaali lukuisten eri kuosien ja pintojen sekä kulutuskestävyytensä ansiosta erityisesti lapsiperheissä.

Nykypäivän kuluttajat kuitenkin arvostavat yhä enemmän aitoutta, joten laminaatin suosio on mahdollisesti juuri siksi hiipumaan päin, kertoo Hiltunen. Laminaatti on keinotekoisuutensa lisäksi myös melko kylmä ja kova lattiamateriaali. Laminaatin alle suositellaankin monesti lattialämmitystä.

 

Vinyylikorkki

Vinyylikorkki on viime aikoina kasvattanut hurjasti suosiotaan. Kyseessä on hyvin ääntä ja lämpöä eristävä luonnonmateriaali, joka on myös helppo puhdistaa. Vinyylikorkki sopiikin lattiamateriaaliksi erityisesti lapsi- ja eläinperheille. Vinyylikorkki on mukavan tuntuinen, mutta silti pinnaltaan kova ja kestävä materiaali.

Vinyylikorkin kuoseissa on valinnanvaraa. Kuosit ja pinnat jäljittelevät puuta ja ovat hyvin luonnollisen näköisiä. 

 

Vinyylikorkkilattia (Wicanders)

Puu

Puusta tehty lattia on Suomessa hyvin perinteinen vaihtoehto lattiamateriaaliksi. Puu on lämmin, mutta melko pehmeä lattiamateriaali, jossa elämisen jäljet näkyvät helposti.  Nykyään puuta käytetäänkin enemmän kesämökeillä, vaikka jonkin verran edelleen myös omakotitalorakentamisessa.

Vanhan puulattian voi myös helposti uudistaa maalaamalla tai muuten käsittelemällä sen uudestaan.

 

Aito puu sopii erityisen hyvin kesämökeille (Kuva: Taina Hiltunen)

 

Laatta

Laatta sopii erinomaisen kulutuskestävyytensä ja helpon puhdistettavuutensa ansiosta lähes jokaiseen tilaan, mutta erityisen suosittuja laatat ovat kylpy-, kodinhoito- ja takkahuoneissa sekä eteisessä. Laatat sopivat hyvin yhteen lattialämmityksen kanssa, mutta toisaalta ne tuntuvat kuumina kesäpäivinä myös miellyttävän viileitä jalan alla.

 

Laattaa käytetään paljon myös paljon muualla kuin kosteissa tiloissa (Kuva: Taina Hiltunen)

Kokolattiamatto

Kokolattiamattojen kohdalla on tapahtunut suurta kehitystä sitten suosionsa huipun eli 70-luvun. Nykypäivän kokolattiamatot ovatkin helposti puhdistettavia ja pölyämättömiä, joten ne sopivat hyvin myös allergiakoteihin. Kokolattiamattoja käytetäänkin paljon tiloissa, joihin halutaan hyvää akustiikkaa, kuten esimerkiksi kotiteatterihuoneissa.

Muovimatto

Joustovinyylinen muovimatto on kestävä ja helppohoitoinen, mutta nykyään harvemmin käytetty lattiamateriaali. Muovimatto on kuitenkin hyvä valinta esimerkiksi vaate- tai lastenhuoneisiin.

Muuta huomioonotettavaa

Suomen ilmasto-olosuhteet asettavat omat vaatimuksensa monille pintamateriaaleille, erityisesti parketille ja laminaatille. Riittävä huoneilman kosteus sekä ilmanvaihto ovatkin hyväksi sekä asukkaille että kodin pintamateriaaleille.

Esimerkiksi käytettäessä lattialämmitystä laminaatin tai parketin kanssa, tulisi kiinnittää erityistä huomiota huoneilman kosteuteen ja käyttää tarvittaessa esimerkiksi ilmankostuttajaa. Lattiamateriaaleista laatat sekä muovimatot ovat lähes tunnottomia ilmankosteuden muutoksille. Kaikki lattiamateriaalit eivät sovi käytettäväksi lattialämmityksen kanssa ollenkaan, esimerkiksi parkettien kohdalla kannattaa kysyä, käykö lattialämmitys. 

Myös lattian äänekkyys kannattaa ottaa huomioon lattiamateriaalia valitessa. Esimerkiksi kivitalojen korkeissa tiloissa laminaattilattia ei ole paras vaihtoehto, koska se ei sido ääntä eikä akustoi. Laminaattilattia onkin melko äänekäs valinta kivitaloon, jossa varmasti jokainen rapina ja kopina kuuluvat selkeästi. Parempi vaihtoehto tällaiseen tilaan on paremmin akustoiva puu tai korkki.

Kaipaatko lisätietoja?

Lataa maksuton oppaamme Lattiamateriaalien ostajan opas saadaksesi lisätietoa eri lattiamateriaaleista sekä vinkkejä oikean lattiamateriaalin valintaan.

 

Linkki Taina Hiltusen blogiin

Uudisrakentaminen – unelmista totta

Uudisrakentaminen – unelmista totta 0

Omakotitalon suunnittelu ei ole aina helppoa, sillä pohjaratkaisuja ja talomalleja on niin paljon. Huonosti tehdyt tai puutteelliset suunnitelmat nostavat koko rakennusprosessin hintaa. Toimivassa kodissa on riittävästi säilytystilaa, keittiö toimiva sekä käytännöllinen huonejärjestys ilman hukkaneliöitä.

 

Pihalaatoilla uutta ilmettä puutarhaan

Pihalaatoilla uutta ilmettä puutarhaan 0

Pihalaatoilla voit luoda selkeitä, moderneja, kestäviä ja helppohoitoisisa pintoja kotipihallesi. Oli kyseessä sitten pihateiden päällystys, kävelypolkujen rakentaminen tai terassit, pihalaatat tekevät puutarhastasi miellyttävän kulkea
Tervetuloa Laattaleevin blogiin

Tervetuloa Laattaleevin blogiin 0

Olemme Jyväskylässä toimiva sisustamisen ja remontoinnin erikoisliike. Valikoimaamme kuuluu Keski-Suomen suurimman laattavalikoiman lisäksi mm. kylpyhuonekalusteet, vinyyli-, laminaatti- ja parkettilattiat sekä kaikki näiden asentamiseen ja hoitamiseen tarvittavat tuotteet.
Laatta on ympäristöystävällinen valinta

Laatta on ympäristöystävällinen valinta 0

 

Laatta on ympäristöystävällinen materiaali - periaatteessa täydellisen ympäristöystävällinen, koska laatat eivät sisällä mitään synteettistä. Laattojen pääraaka-aineena toimivat savi, kvartsi ja maasälpä, eikä laattojen tuhansia vuosia vanha valmistustapa ole muuttunut perusperiaatteeltaan - tehostumista ja tekniikan kehittymistä lukuunottamatta.

Laatta on lähtökohtaisesti aina ympäristöystävällinen ratkaisu, mutta myös laattojen, valmistajien ja toimittajien välillä on eroja siinä, mikä laatan lopullinen hiilijalanjälki tulee olemaan.

Keraamisilta laatoilta ei vaadita vähäpäästöisyydestä kertovia M1-päästötestejä, vaan ne rinnastetaan suoraan M1-tuotteisiin ilman testausta

 

Laattavalmistajat vaikuttavat hiilijalanjälkeensä eri tavoin

Uusimmissa tehtaissa 80% käytetystä prosessivedestä käytetään uudestaan valmistusprosessissa ja loput 20% haihtuu valmistuksen yhteydessä pois. Valmistuksessa käytetään lähes poikkeuksetta puhdasta kaasua ja syntyvä hukkalämpö hyödynnetään esimerkiksi kuivatusprosessissa.

Laattavalmistajat hyödyntävät myös mahdollisimman tehokkaasti omaa sijaintiaan vastuullisissa valinnoissa - esimerkiksi moni espanjalaisista laattatehtaista käyttää aurinkoenergiaa ja on sijoittanut tehtaansa raakamateriaalien läheisyyteen - laattojen raaka-materiaaleja saatetaan kuljettaa kaivuualueen ja tehtaan välillä vain 100km. 

Monet tehtaat pyrkivät minimoimaan valmistusprosessissa syntyvän jätteen määrää ja monesti ainoa ei kierrätettävä raakamateriaali on poltettu savi joka käytetään maantäyttöön tms. johon se soveltuu puhtautensa puolesta erinomaisesti.

Italiassa taas on erikoistuttu kierrättämään raakamateriaalia uusien laattojen tuotannossa. Näin usein rakennusjätteisiin päätyvät vanhat laatat saavat uuden elämän tyylikkään ja laadukkaan italialaisen laattavalmistuksen muodossa. Jopa 50-60% laatan valmistukseen käytetyistä raakamateriaaleista voi olla kierrätysmateriaaleja.

 

Pienet elinkaarikustannukset, pieni rasite ympäristölle

Tuotteen elinkaarikustannus laatassa on erittäin vähäinen, koska kyseessä on käytännössä täysin huoltovapaa tuote. Laatta on kestävä materiaali, joka ei kulu helposti. Laatan perinteisimpiä syitä vaihdolle onkin useita vuosikymmeniä vanhan laatan kuosin tai koon poistuminen muodista, jolloin se vaihdetaan uuteen, ajankohtaisempaan vaihtoehtoon.

Laatan erittäin vähäisen elinkaarikustannuksen vuoksi (ja lisäksi) myös sen ympäristökuormitus on vähäinen. Koska laattaa ei tarvitse vaihtaa usein, sen käyttö rakentamisessa vähentää tilojen ylläpitoon tarvittavan materiaalien ja siitä syntyvän jätteen määrää.

 

Laatta Leevi panostaa ympäristöystävällisyyteen

Ympäristöystävälliset arvot ovat meille tärkeäitä. Siksi edellytämme kumppaneiltamme voimassa olevia ympäristösertifikaatteja. Ympäristöystävällisyys on yksi kriteereistä, joita käytämme edustamiemme laattatehtaiden valinnassa (laadun ja tyylin lisäksi). 

Laattatehtaiden valintakriteerien lisäksi minimoimme myymiemme tuotteidemme hiilijalanjälkeä kolmella merkittävällä tavalla:

  • Edellyttämällä myös logistisilta kumppaneiltamme sitoutumista ympäristöystävällisiin arvoihin
  • Kuljettamalla tuotteet tehtaista pääasiassa junarahtina (joissa on pienemmät säästöt kuin kumipyörä- tai laivarahdissa), ja
  • Vähentämällä kuljetusliikennettä karsimalla turhia välikäsiä toimitusketjusta - sovimme toimitukset tehtaista varastoomme suoraan valmistajien kanssa.

 

Haluatko lisätietoja?

Jos sinulla jäi kysyttävää aiheesta, ota meihin yhteyttä! Kerromme sinulle mielellämme lisää arvoistamme ja autamme sinua löytämään juuri sopivat laatat projektiisi.