Laattojen tuoteominaisuuksien symbolit ja merkkien selitykset

Laattojen symbolien selitykset

Laatan liukkaus, laatan pinnan kulutuksen kestävyys, laatan värivaihtelut sekä pakkasenkestävyys ovat oleellisia tietoja valittaessa lattialaattaa.

Värivaihtelu

Laatojen värivaihtelu ilmaistaan V-arvolla. Mitä suurempi V-arvo on, sitä suurempi värivaihtelu on yksittäisillä laatoilla. Laatoitettaessa on tärkeää huomioida, että samalle pinnalle laatoitettavat laatat ovat samasta polttoerästä. Tällöin laattojen värisävy on yhtenäinen koko pinnalla.

V1-värivaihtelua ei ole tai se on minimaalinen

V1 luokassa laattojen keskinäinen värisävyjen vaihtelu on minimaalinen. Laattojen valinnan voi tehdä saman valmistuserän yhden laatalla perusteella.

V2 – Värivaihtelu on vähäinen

V2 luokassa laatoissa on vähäisiä sävyeroja yksittäisten laattojen keskinäisissä värisävyissä. Tuotteen valinta suositellaan tehtäväksi useamman mallin perusteella.

V3 - Värisävyn vaihtelu on kohtalainen

Valmis laattapinta muodostuu vaihtelevan sävyiseksi, joten haluttaessa tietynlaista pintaa on suositeltavaa tehdä laatoittajaa varten tuotteesta malliladonta.

Yksittäisen laatan väri tai sävy saattaa vaihdella huomattavasti. Yhdessä mallilaatassa oleva pieni poikkeava värialue saattaa olla toisessa laatassa pääväri. Tuotteen valinta kannattaa tehdä useampien laattojen tarkastelun perusteella.

V4 – Erittäin voimakas värisävyn vaihtelu

Laatassa voi olla suuri värisävyn vaihtelu. Yhdessä laatassa voi olla värejä, joita ei toisessa laattakappaleessa ole lainkaan. Koska laatoissa voi olla värivaihteluita, joita ei voi nähdä yhdessä laatassa, on suositeltavaa valita tuote useamman laattakappaleen muodostamasta kokonaisuudesta värivaihtelutarkastelun perusteella.

Valmis laattapinta muodostuu voimakkaan vaihtelevan sävyiseksi, joten haluttaessa tietynlaista pintaa laatat kannattaa lajitella ennen asennusta. Näin saadaan aikaan yksilöllinen ja ainutkertainen laattapinta.

 
Pakkasenkestävyys

Pakkasenkestävät laatat, eli vedenimukyvyltään alle 1,5% keraamiset laatat, soveltuvat ulkokäyttöön. Symbolilla merkityt laatat on valmistettu siten, ettei vesi pääse laatan huokosiin ja jäätymään aiheuttaen laatan halkeamisen.

Lasitettujen lattialaattojen kulutuskestävyys (PEI)

PEI-arvo kertoo laatan pinnan lasituksen kestävyyden asteikolla 0-5. PEI 0 ei sovellu lattiakäyttöön ollenkaan. Tavallisesti vaaleat värit kestävät kulutusta tummia värejä paremmin.

PEI 1 - Kotikäyttö, käyttö ilman kenkiä, seinään

PEI 2 - Kevyt lattiakäyttö kotona, käyttö sisäkengin, pesuhuone yms. käyttö

PEI 3 - Kaikki kodin lattiapinnat, kevyt lattiakäyttö liiketiloissa

PEI 4 - Liiketilojen keskiraskas lattiakäyttö, kevyt teollisuuden lattiakäyttö, laitoskäyttöön

PEI 5 - Raskas julkinen lattiakäyttö, erittäin kovaan kulutukseen

Liukastumisenestoluokitus (R) - Lattialaatan käyttötarkoitus

Karhea laatta ei ole käytössä niin liukas kuin sileä, mutta laatta on vaikeampi puhdistaa, mitä karheampi sen pinta on. Laattavalintaa tehdessä kannattaakin muistaa, että karhea laatta ei välttämättä ole paras vaihtoehto kaikkiin tiloihin. Lattialaatan liukastumisenestoluokitus määräytyy tilan käyttötarkoituksen mukaan. Kodin tiloissa voi käyttää myös luokittelemattomia laattoja. Lattialaatta saa R-luokituksen riippuen siitä, missä kaltevuusasteessa liukastuminen tapahtuu kengät jalassa.

R9 - Vähän karhea, kuivat tilat, toimistot ja tavanomaiset liiketilat

R10 - Karhea, kylpyhuoneet

R11 - Karhea, terassit, portaat, askelmat ulkotiloissa

R12 - Erittäin karhea, uimahallit, päiväkodit,

R13 - Extra karhea, vaativat tilat, teollisuuslattiat

Ulkolaattoja valittaessa on huomioitava myös pinnan karheus. Emme suosittele kiiltäviä tai sileäpintaisia laattoja ulkotiloihin. Ulkolaatoitus on asennettava oikein, jotta se kestää pakkasta.

Suositeltava ulkotilojen laatta on R11 tai suurempi.

Laatalle voi olla määritelty lisäksi A, B tai C-luokitus, joka määritetään paljaalla jalalla.

A - Vähän karhea, soveltuu kuiviin tiloihin, joissa kävellään paljain jaloin

B - Karhea, soveltuu märkiin tiloihin, joissa kävellään paljain jaloin

C - Erittäin karhea, soveltuu esim. altaan askelmiin ja kalteviin pintoihin

Rektifioitu laatta - Mitallistettu laatta

Rektifioitu laatta on kalibroitu hiomalla hyvin tarkkaan mittaan polton jälkeen, jolloin laatta voidaan yleensä laatoittaa tavanomaista kapeammalla saumalla, esim 2-3 mm. Jos laatan nimellismitta on esim. 30 x 60 cm, rektifioitu valmistusmitta 297 x 597 mm.