Laattojen ladontatyylit - uutta ilmettä ladonnalla

Laattojen ladontatyylit - uutta ilmettä ladonnalla

Laattojen valinnassa tulee ottaa useita asioita huomioon - kuten millaisia vaatimuksia tilan käyttö asettaa laattojen kestävyydelle sekä millainen valaistus tilassa on. Lisäksi laattojen valinnassa kannattaa ottaa huomioon myös laattojen ladonta, jolla tilaan voi luoda täysin uudenlaista ilmettä! 

 

Laattojen koko vaikuttaa merkittävästi siihen, millaisia ladontoja sillä voi toteuttaa. Löydä omat suosikkisi laattojen ladontaan alta - kokosimme artikkeliin uusia ideoita sekä tyylikkäitä kestosuosikkeja vuosien varrelta. 

 

Kalanruoto

Kalanruotolaatta

Suosittu kalanruoto kiinnostaa ladontatyylinä niin seinissä kuin lattioissa! Lisäilmettä ladontaan saa asentamalla sen viistoon, mutta helpompi tapa asennukseen on latoa laatat seinien suuntaisesti. Kalanruotoladonta on tyylikäs, mutta myös suhteellisen yksinkertainen toteuttaa, sillä sen ladontaan ei tarvita useaa erimittaista laattaa. Yleinen sääntö on kuitenkin, että käytettävän laatan tulee olla sivumitoiltaan vähintään 1x2, eli laatan pidemmän sivun tulee olla vähintään 2 kertaa pidempi kuin lyhyemmän sivun. Näin kalanruotokuviointi pääsee oikeuksiinsa. 

Suosittu ladonta sopii käytettäväksi joka paikassa - niin tehosteseinänä, kuin kokonaisena lattiaratkaisuna!

Laattojen ladontaMuretto

Laattojen ladonta 

Muretto-ladonta hyödyntää erikokoisten laattojen kerrottaisladontaa. Usein murettoa näkee valmismosaiikkina, jossa kerroksittainen ladonta on liimattu verkkoon. Muretossa joka laattarivien korkeus tai rivillä käytettyjen laattojen leveys vaihtelee toisen mitan pysyessä vakiona. Lisäeloa ladontaan tuo se, että laattojen pystysaumojen suunta vaihtelee.

Lattioissa muretto-ladontaa voi hyödyntää yhdistelemällä esim. 10x60cm, 20x60cm ja 30x60c kokoista laattaa. Suosittuja kohteita muretolle ovat esimerkiksi kylpytilojen shampoosyvennykset, WC-pönttöjen kotelot ja muut ns. korostuskohteet. Ladonnalla saa myös isomman tason laatoituksella toteutettua näyttävän efektiseinän, kuten yllä olevassa kuvassa. 

 

Tiililadonta

Tiililadonta

 

Tiililadonta on ajaton kestosuosikki, joka tuo elävyyttä laatotettuihin tasoihin hyödyntämällä laatoituksen saumojen sijoittelua aiempaan riviin nähden ½ tai ⅓ suhteessa. Perinteisessä ½-suhdeen ladonnassa (kuvan esimerkissä seinässä) seuraavan rivin laatat sijoitetaan niin, että laattojen saumat sijoittuvat alemman rivin laattoihin nähden laatan puoleen väliin. Samoin ⅓ -suhteen tiililadonnassa (kuvan esimerkissä lattiassa) sauma sijoittuu aiemman rivin laattojen alusta kolmasosaan laatan mittaa. Tämä suhde on erityisen suosittu ladottaessa erityisen pitkää laattaa tai lankkua. 

Tiesitkö! Vaikka tiililadontaa toteutetaan nimensäkin mukaisesti pääasiassa muilla, kuin neliön mallisilla laatoilla, voi perinteisellä 10x10cm -laatoillakin toteutettuun tasoon saada uutta ilmettä tiililadonnalla!Väkkärä (Pinwheel)
Laattojen ladonta

Ns. väkkyrä-ladonta yhdistää neliskulmaisten laattojen isoja ja pieniä kokoja. Lisäilmettä ladontaan saa yhdistelemällä esim. hennosti marokkolaiskuvioitua laattaa saman sävyn pintakuvioimattomaan malliin, tai rikkomalla tason yhtenäistä värimaailmaa valitsemalla ladonnan pieniksi laatoiksi eri värisiä, yhteensointuvia laattoja.

Väkkäräladonta

 

Tuulimylly (Windmill)

tuulimyllyladonta

Tuulimyllyladonta hyödyntää toteutuksessaan 1x1-kokoista ja 1x2-kokoista laattaa. Suhde ladonnassa on 1 neliölaatta suhteessa 4 neliskulmaiseen laattaan. Ladonnassa 1x2 laatat ympäröivät upeasti keskustaan jäävän 1x1-kokoisen laatan, luoden lähes kukkamaisen lopputuloksen. 

laatan tuulimyllyladonta

 

Pystyladonta

Laatan pystyladonta

Pystyladonta leikittelee perinteisillä ladonnoilla, mutta vaihtamalla laattojen suunnan vaakasuunnasta pystyyn. Kapeiden laattojen pystyladonta on erityisen suosittu esimerkiksi keittiön välitiloissa sekä erillisenä tehosteseinänä. 

 

Salmiakkilaatat tarjoavat lukuisia mahdollisuuksia

 Salmiakkilaatat

Salmiakkilaatat tarjoavat ladontaan lukuisia erilaisia mahdollisuuksia. Yksi suosittu tyyli salmiakkilaatoille on perinteinen nuolenkärkiladonta (laying scheme due), mutta mahdollisuuksia laatoille on rajattomasti! Salmiakkilaattoja voi hyödyntää niin efektiseiniin kuin ihan kokonaisten lattioiden ladontaan.

Laattojen ladontatyylit

Haluatko lisätietoja?

Etsitkö ideoita ja inspiraatioita projektisi laatoitukseen, siihen sopiviin laattoihin ja laattojen ladontatyyleihin? Ota yhteyttä asiantuntijoihimme!