Laatoitus ulkotiloihin

Laatoitus ulkotiloihin

 

Ulkotiloilla on suuri vaikutus paitsi asumisviihtyvyyteen, myös alueen ja asunnon houkuttelevuuteen markkinoilla. Usein puhutaankin, että pihaan ja muihin ulkotiloihin panostaminen on investointi, jonka tuotto konkretisoituu vasta asunnon myyntitilanteessa.

Erityisesti parvekkeet ja lasitetut terassit toimivat usein asumismukavuutta lisäävinä lisähuoneina sekä varsinaisen olohuoneen jatkeina. Nämä tuovat myös lisää avaruutta ja tilaa asuntoon. Laattojen avulla myös perinteisesti puu- tai betoniverhoilluista ulkotiloista voidaan toteuttaa kodikkaita sekä arvokkaan näköisiä ratkaisuja, jotka lisäävät paitsi asunnon arvoa, myös asumisviihtyisyyttä.

Kuvassa Ceramica Magican Vicentina

Huomioi laattojen pakkasen- ja kosteudenkestävyys

Suomessa ulkotiloista laatoitetaan yleisimmin terasseja ja parvekkeita, rakennusten sokkeleita sekä portaita. Haasteen ulkotilalaatoitukselle muodostavat kuitenkin sääolosuhteet, jotka tulee ottaa tarkasti huomioon oikeanlaisia materiaaleja valitessa.

Ulkotilalaattojen tulee olla sekä pakkasen- että kosteudenkestäviä. Pakkasenkestävyys ilmaistaan pakkasluokituksella eli vedenimuprosenttiarvolla. Suomessa tämä luokitusarvo on 1,5 %. Kannattaa kuitenkin huomioida, että Euroopassa pakkasluokitusrajaksi on asetettu 3 %, joten mikäli hankit laattoja ulkomailta ole tarkkana luokitusten kanssa.

Vedeneristykseen kannattaa kiinnittää huomiota myös ulkotiloissa, sillä se suojaa betonirakenteita ja raudoituksia. Erityisesti kattamattomiin ulkotiloihin suositellaankin asennettavaksi vedeneristystä.

Laattojen värit ja materiaalit 

Ulkotiloihin sopivia laattoja valitessa kannattaa kestävyyden lisäksi huomioida myös se, että mitä tummempi laatta on, sitä suuremmaksi sen pintalämpötila nousee auringonpaisteessa. Siksi esimerkiksi kovin aurinkoiselle terassille ei välttämättä ole suositeltavaa valita mustaa laattaa, vaan hieman vaaleampi vaihtoehto. Tumma laatta voi polttaa ikävästi jalkapohjia kuumana kesäpäivänä.

Myös liukastumisriskit on huomioitava, eikä sen vuoksi kiiltävä- tai sileäpintaisia laattoja suositella käytettäväksi ulkotiloissa. Erityisesti portaat voivat aiheuttaa vaaratilanteita, mikäli niissä on käytetty kovin liukaspintaista laattaa. Sen sijaan matta- ja karheapintaiset laatat ovat hyvä vaihtoehto ulkotiloihin. Useimmiten ulkotilojen laatoitukseen soveltuu laatta, jonka ns. kitkaluokka on R11.

 

Muita ulkotilalaatoituksen erityisvaatimuksia

Ulkotilalaatoitukset suositellaan tehtäväksi lämpimään vuodenaikaan, yleensä kesäkuusta alkaen, jotta tuotteet kuivuvat oikein. Kostea ja viileä sää luonnollisesti hidastaa kuivumista. Asennustuotteet sekä asennuspaikka on kuitenkin hyvä suojata suoralta auringonpaisteelta. Liiallisessa kuumuudessa ja auringonpaisteessa laasti kuivuu liian nopeasti ja tämä puolestaan aiheuttaa ongelmia myöhemin. Kannattaa kiinnittää huomiota  kiinnityslaastin laatuluokitukseen.

Myös laatoitettavan alustan tulee olla kunnossa: on huolehdittava, että alusta on puhdas, eikä siinä ole hiekkaa, pölyä tai muita epäpuhtauksia.

Haluatko lisätietoja?

Jos sinulle jäi kysyttävää tai haluat lisätietoja, ota meihin yhteyttä  

 

Tutustu myös pihalaattoja käsittelevään blogikirjoitukseemme