Laatta on ympäristöystävällinen valinta

Laatta on ympäristöystävällinen valinta

 

Laatta on ympäristöystävällinen materiaali - periaatteessa täydellisen ympäristöystävällinen, koska laatat eivät sisällä mitään synteettistä. Laattojen pääraaka-aineena toimivat savi, kvartsi ja maasälpä, eikä laattojen tuhansia vuosia vanha valmistustapa ole muuttunut perusperiaatteeltaan - tehostumista ja tekniikan kehittymistä lukuunottamatta.

Laatta on lähtökohtaisesti aina ympäristöystävällinen ratkaisu, mutta myös laattojen, valmistajien ja toimittajien välillä on eroja siinä, mikä laatan lopullinen hiilijalanjälki tulee olemaan.

Keraamisilta laatoilta ei vaadita vähäpäästöisyydestä kertovia M1-päästötestejä, vaan ne rinnastetaan suoraan M1-tuotteisiin ilman testausta

 

Laattavalmistajat vaikuttavat hiilijalanjälkeensä eri tavoin

Uusimmissa tehtaissa 80% käytetystä prosessivedestä käytetään uudestaan valmistusprosessissa ja loput 20% haihtuu valmistuksen yhteydessä pois. Valmistuksessa käytetään lähes poikkeuksetta puhdasta kaasua ja syntyvä hukkalämpö hyödynnetään esimerkiksi kuivatusprosessissa.

Laattavalmistajat hyödyntävät myös mahdollisimman tehokkaasti omaa sijaintiaan vastuullisissa valinnoissa - esimerkiksi moni espanjalaisista laattatehtaista käyttää aurinkoenergiaa ja on sijoittanut tehtaansa raakamateriaalien läheisyyteen - laattojen raaka-materiaaleja saatetaan kuljettaa kaivuualueen ja tehtaan välillä vain 100km. 

Monet tehtaat pyrkivät minimoimaan valmistusprosessissa syntyvän jätteen määrää ja monesti ainoa ei kierrätettävä raakamateriaali on poltettu savi joka käytetään maantäyttöön tms. johon se soveltuu puhtautensa puolesta erinomaisesti.

Italiassa taas on erikoistuttu kierrättämään raakamateriaalia uusien laattojen tuotannossa. Näin usein rakennusjätteisiin päätyvät vanhat laatat saavat uuden elämän italialaisen laattavalmistuksessa. Jopa 50-60% laatan valmistukseen käytetyistä raakamateriaaleista voi olla kierrätysmateriaaleja.

 

Pienet elinkaarikustannukset, pieni rasite ympäristölle

Tuotteen elinkaarikustannus laatassa on erittäin vähäinen, koska kyseessä on käytännössä täysin huoltovapaa tuote. Laatta on kestävä materiaali, joka ei kulu helposti. Laatan perinteisimpiä syitä vaihdolle onkin useita vuosikymmeniä vanhan laatan kuosin tai koon poistuminen muodista, jolloin se vaihdetaan uuteen, ajankohtaisempaan vaihtoehtoon.

Laatan erittäin vähäisen elinkaarikustannuksen vuoksi (ja lisäksi) myös sen ympäristökuormitus on vähäinen. Koska laattaa ei tarvitse vaihtaa usein, sen käyttö rakentamisessa vähentää tilojen ylläpitoon tarvittavan materiaalien ja siitä syntyvän jätteen määrää.

 

Laatta Leevi panostaa ympäristöystävällisyyteen

Ympäristöystävälliset arvot ovat meille tärkeäitä. Siksi edellytämme kumppaneiltamme voimassa olevia ympäristösertifikaatteja. Ympäristöystävällisyys on yksi kriteereistä, joita käytämme edustamiemme laattatehtaiden valinnassa (laadun ja tyylin lisäksi). 

Laattatehtaiden valintakriteerien lisäksi minimoimme myymiemme tuotteidemme hiilijalanjälkeä kolmella merkittävällä tavalla:

  • Edellyttämällä myös logistisilta kumppaneiltamme sitoutumista ympäristöystävällisiin arvoihin
  • Kuljettamalla tuotteet tehtaista pääasiassa junarahtina (joissa on pienemmät säästöt kuin kumipyörä- tai laivarahdissa), ja
  • Vähentämällä kuljetusliikennettä karsimalla turhia välikäsiä toimitusketjusta - sovimme toimitukset tehtaista varastoomme suoraan valmistajien kanssa.

 

Haluatko lisätietoja?

Jos sinulla jäi kysyttävää aiheesta, ota meihin yhteyttä! Kerromme sinulle mielellämme lisää arvoistamme ja autamme sinua löytämään juuri sopivat laatat projektiisi.