Vinkkejä laatoitukseen

Vinkkejä laatoitukseen

Ohjeita ja vinkkejä laatoittajalle. Ohjeet on laatinut laatoittaja-asiantuntijamme Karoliina Hottinen

Aikataulu työmaalla on usein tiukka. Laatoitustyöt on saatava nopeasti valmiiksi, sillä laatoitus on vain yksi useasta työvaiheesta, joita kylpyhuoneissa tehdään. Työt on suoritettava valmiiksi yhdellä kerralla, koska tilat on saatava luovutuskuntoon seuraavalle työvaiheelle.

Tarkista aluksi pintojen suoruus

Huolelliset pohjatyöt ovat onnistuneen laatoituksen perusta. On tarkistettava ensin kaikki laatoitettavat pohjat. Mitä suurempaa laattaa käytetään sitä tärkeämpää on seinien tasaisuus ja suoruus. Tässä apuna kannattaa käyttää vatupassia tai tasolaseria. Lattioissa on tärkeää tarkistaa kaadot. Tämä työvaihe kannattaa tehdä äärimmäisen tarkasti!

Karoliina toteaa: ”Myynnissä on onneksi paljon erikoistyökaluja laatoitukseen. Laatoittajan perusvalikoimaan kuuluvat saumausnarut, saumausristikot, pesusienet, saumauslastat, kiilat, laastikammat erikokoisilla hammastuksilla, timanttihionta, timanttiterät, epoksilastat, yms. Valikoimissa on myös laattaleikkureita, aina jopa 3 metrisille laatoille”.

 Laatan leikkaus onnistuu laattaleikkurilla

Laattaleikkuri apuna laattojen leikkaamisessa

Kunnollisella laattaleikkurilla leikkausten onnistumisprosentti on suuri ja kapeidenkin suikaleiden leikkaaminen onnistuu. Tekniikan Maailman tekemän vertailun mukaan (TM 15.2 2019) Masterpiuma Montolit 63P3 on vertailun mieluisin leikkuri työskennellä ja myös sen leikkauksien onnistumisprosentti oli vertailun paras. Voit lukea TMn vertailutuloksen täältä

Leikatut laatat asetetaan aina näkymättömämpään nurkkaan leikatut reunat seinään päin. Muutamankin millin heitto alimmaisessa laattakerroksessa kostautuu laatoitustyön edetessä siksi laattoja asennettaessa kannattaa käyttää apuna vatupassia tai laseria.

Ohjurit asetetaan vatupassin avulla suoraan.  Perinteisessä laatoitustyylissä (normaalit seinälaatat) alimmainen laattarivi asennetaan viimeiseksi. Nykyisin kuitenkin laattakoon kasvaessa (esim. 60x120 tai 80x80) voidaan alin rivi asentaa suoraan esimerkiksi kiiloilla lattiasta tukemalla. 

Saumoista tulee siistit käyttämällä apuna mm. kiiloja

 

Laatoituskampa apuna laatoituksessa

Laasti kannattaa levittää laastikampaa apuna käyttäen seinään niin suurelle alueelle, minkä ajattelee saavansa laatoitettua saneerauslaastipussin kyljessä mainitun ajan kuluessa. Laasti kammataan lastan hammastetulla puolella noin 45 asteen kulmassa.

Laatat painetaan voimakkaasti kiinni laastiin. Suuria laattoja laatoitettaessa apuna voidaan käyttää pehmeää kuminuijaa, jottei yksikään kulma jää muita korkeammalle.

 

Jotta saumoista tulee siistit ja saman paksuiset, apuna voi käyttää laattaristejä, LL level-työkaluja tai saumanarua.

Erityisesti vaakasaumoissa apuna käytetään saumanarua. Narun paksuus valitaan sen mukaan, kuinka paksu sauma halutaan saumauslaastille jättää. Pystysaumaa voi tarkistella vatupassin avulla. Ylipursunut laasti poistetaan siten, että saumoissa on laastia enintään puoliväliin asti. Laatat puhdistetaan kostealla sienellä ja puhdistusliinalla.

Kiilat, tasokappaleet ja pihdit – LL Level työkalut

LL Level työkaluilla saadaan lattiasta ja seinästä tasainen, eikä laattojen välille jää korkeuseroja. 

Huomioi nämä:

  • Varmista tasainen laatoituspinta sekä seinä- että lattialaatoilla.
  • Suunnittele seinälaatoitus, laattajako ja mittaa nurkkapalojen koot.
  • Saumat ovat suorissa linjoissa
  • Laatat eivät hammasta