Sauma-aineen värin valinta

Sauma-aineen värin valinta

 

Unelmiesi lopputuloksen toteuttamisessa laattojen valinta on tärkein, mutta vasta ensimmäinen askel. Jotta valitsemasi laatat pääsevät oikeuksiinsa laatoituksessa ja lopputulos pysyisi näyttävänä pitkään, tulee myös sauma-aineen värivalinnan olla onnistunut.

Siksi syvennymmekin tässä artikkelissa siihen, mitä asioita sinun kannattaa ottaa huomioon onnistuaksesi sauma-aineen värin valinnassa! Jos olet kiinnostunut tutustumaan sauma-aineen valintaan yleisesti, sinun kannattaa tutustua aiempaa artikkeliimme sauma-aineiden ominaisuuksista.

 

Sauma-aineissa suositaan hieman laattaa vaaleampaa sävyä

Sauma-aineen valinnassa suositaan usein hieman laattaa vaaleampaa värisävyä. Kun sauma-aine on laatan sävyä hieman vaaleampi, laattojen kauneus korostuu.

Poikkeuksiakin tähän sääntöön on. Kun tehosteseinissä käytetään tummaa sauma-ainetta, tehoste tulee voimakkaammin esille. Tumma sauma-aine voidaan yhdistää vaaleisiin laattoihin ns. "New York style" –tyylillä. Silloin tumman sauman kontrasti tuo uuden ulottuvuuden tehosteeseen. Lisäksi raskaan kulutuksen tiloissa kannattaa suosia tummempaa sävyä. Esim. eteisissä tumma sauma estää lian erottumista.

Huom: Tummat värisävyt luodaan käyttämällä paljon väripigmenttejä saumavärissä. Saumauksen yhteydessä herkästi pestään väripigmenttiä pois, jolloin sauma vaalenee. Tumma sauma pyyhitään kostealla puhtaaksi. Vedellä ei läträtä!

Harmaseen taittava sauma-aine on usein varmin valinta

Kaikkein käytetyin saumaväri on hieman harmaaseen taittava marmorinvalkoinen. Se käy lähes kaikkien laattojen kanssa kaikkein tummimpia laattoja lukuun ottamatta. Luonnollisen väriisiin laattoihin löytyy useita lämpimiä, asteittain tummenevia harmaan sävyjä. Sauma-aineista löytyy myös hyvin raikkaita ja kirkkaita sävyjä, mutta nykymuoti suosii hillittyjä kokonaisuuksia.

Me Laattaleevillä odotamme innolla värillisten laattojen paluuta. Silloin tulee sisustukseen jälleen rohkeita sävy-yhdistelmiä, kuten vihreiden laattojen ja  vaalean/harmaan sauma-aineen yhdistelmiä.

 

Laattaleevi suosittelee

Valkoiseen laattaan suosittelemme valkoista sauma-ainetta tai hieman harmaaseen taittavaa marmorinvalkoista. Valkoinen sauma on kauniimpi, mutta marmorinvalkoisessa ei näy lika niin herkästi kuin valkoisessa.

Tumma laatta on parhaimmillaan tumman sauman kanssa. Suosittelemme kuitenkin hieman laattaa vaaleampaa saumaa. 

 

Testaa aina sävyjen yhteensopivuus!

Sauma-aineista on perinteisesti saatavilla mallitikkuja tai paloja. Hyödynnä niitä vertaamalla niitä joko laattaa vasten tai mieluummin jopa kahden laatan väliin varmistaaksesi sävyjen yhteensopivuuden. Mallitikkuja lainaavat liikkeet yön yli kotia, joten vertaaminen onnistuu kotioloissakin.

 

Vältä laattojen likaantuminen epoksisauma-aineilla

Markkinoilla on pitkään ollut ns. epoksisauma-aineita. Viime vuosina niiden käyttö on lisääntynyt, epoksisaumaaineiden asentaminen on tullut helpommaksi ja hinnat ovat laskeneet. 

Etuna epokseilla on niiden kulutuksen kesto. Epoksisauma-aineet ovat niin tiiviitä, että niihin ei imeydy likaa. Tiiviyden ansiosta ne saadaan helposti pyyhkimällä puhtaaksi. Siksi epoksit ovat suositeltava ratkaisu kovan kulutuksen kohteisiin (kuten eteisiin) sekä helposti likaantuviin kohteisiin, kuten keittiöihin ja kylpyhuoneisiin, joissa se auttaa ylläpitämään myös tilojen hygieniaa.

Myös perinteisten sauma-aineiden puhdistuminen on helpottanut niille saatavilla olevien biologisesti hajoavien saumojen syväpuhdistajien avulla!

 

Haluatko lisätietoja?

Jäikö sinulla kysymyksiä sauma-aineisiin liittyen tai haluatko apua sauma-aineen valinnassa? Voit kysyä meiltä lisää aiheesta - ota meihin yhteyttä! Asiantuntijamme auttavat sinua mielellään.