Tervetuloa Laattaleevin verkkokauppaan!

Blogi — Laatat

RSS
Laatat sisustuksessa - uusimmat trendit

Laatat sisustuksessa - uusimmat trendit 0

Kokosimme tämän vuoden viimeiseen blogikirjoitukseen ajatuksia, minkälaiset laatat ovat juuri nyt suosittuja. Sisustussuunnittelijamme Mari Huhtanen vastaa kysymykseemme, miten laatoilla luodaan persoonallinen koti. 

 

Unelmieni kylpyhuone

Unelmieni kylpyhuone 0

Laattaleevin omat työntekijät kertovat valinnoistaan juuri siihen omaan unelmien kylpyhuoneeseen. Ensimmäisenä pääsemme tutustumaan myyjämme Juha-Pekka Virkkusen valintoihin.
Onnistunut kylpyhuoneremontti

Onnistunut kylpyhuoneremontti 0

Kylpyhuone on kodin vaativimpia ja usein myös kalleimpia remontointikohteita. Kannattaa tutustua laattojen ominaisuuksiin huolellisesti ennen niiden valintaa. Materiaalit vaikuttavat siivottavuuden lisäksi myös tilan valoisuuteen sekä kylpyhuoneen turvallisuuteen, Lue, mihin seikkoihin kannattaa kiinnittää huomiota, kun suunnittelee kylpyhuoneremonttia.

Laattojen ladontatyylit - uutta ilmettä kiehtovilla ladonnoilla!

Laattojen ladontatyylit - uutta ilmettä kiehtovilla ladonnoilla! 0

 

Laattojen valinnassa tulee ottaa useita asioita huomioon - kuten millaisia vaatimuksia tilan käyttö asettaa laattojen kestävyydelle sekä millainen valaistus tilassa on. Lisäksi laattojen valinnassa tulee kuitenkin ottaa huomioon myös laattojen ladonta, jolla tilaan voi luoda täysin uudenlaista ilmettä! 

Laattojen koko vaikuttaa merkittävästi siihen, millaisia ladontoja sillä voi toteuttaa. Löydä omat suosikkisi laattojen ladontaan alta - kokosimme artikkeliin uusia ideoita sekä tyylikkäitä kestosuosikkeja vuosien varrelta. 

 

Kalanruoto

Kalanruotolaatta

Suosittu kalanruoto kiinnostaa ladontatyylinä niin seinissä kuin lattioissa! Lisäilmettä ladontaan saa asentamalla sen viistoon, mutta helpompi tapa asennukseen on latoa laatat seinien suuntaisesti. Kalanruotoladonta on tyylikäs, mutta myös suhteellisen yksinkertainen toteuttaa, sillä sen ladontaan ei tarvita useaa erimittaista laattaa. Yleinen sääntö on kuitenkin, että käytettävän laatan tulee olla sivumitoiltaan vähintään 1x2, eli laatan pidemmän sivun tulee olla vähintään 2 kertaa pidempi kuin lyhyemmän sivun. Näin kalanruotokuviointi pääsee oikeuksiinsa. 

Suosittu ladonta sopii käytettäväksi joka paikassa - niin tehosteseinänä, kuin kokonaisena lattiaratkaisuna!

Laattojen ladontaMuretto

Laattojen ladonta 

Muretto-ladonta hyödyntää erikokoisten laattojen kerrottaisladontaa. Usein murettoa näkee valmismosaiikkina, jossa kerroksittainen ladonta on liimattu verkkoon. Muretossa joka laattarivien korkeus tai rivillä käytettyjen laattojen leveys vaihtelee toisen mitan pysyessä vakiona. Lisäeloa ladontaan tuo se, että laattojen pystysaumojen suunta vaihtelee.

Lattioissa muretto-ladontaa voi hyödyntää yhdistelemällä esim. 10x60cm, 20x60cm ja 30x60c kokoista laattaa. Suosittuja kohteita muretolle ovat esimerkiksi kylpytilojen shampoosyvennykset, WC-pönttöjen kotelot ja muut ns. korostuskohteet. Ladonnalla saa myös isomman tason laatoituksella toteutettua näyttävän efektiseinän, kuten yllä olevassa kuvassa. 

 

Tiililadonta

Tiililadonta

 

Tiililadonta on ajaton kestosuosikki, joka tuo elävyyttä laatotettuihin tasoihin hyödyntämällä laatoituksen saumojen sijoittelua aiempaan riviin nähden ½ tai ⅓ suhteessa. Perinteisessä ½-suhdeen ladonnassa (kuvan esimerkissä seinässä) seuraavan rivin laatat sijoitetaan niin, että laattojen saumat sijoittuvat alemman rivin laattoihin nähden laatan puoleen väliin. Samoin ⅓ -suhteen tiililadonnassa (kuvan esimerkissä lattiassa) sauma sijoittuu aiemman rivin laattojen alusta kolmasosaan laatan mittaa. Tämä suhde on erityisen suosittu ladottaessa erityisen pitkää laattaa tai lankkua. 

Tiesitkö! Vaikka tiililadontaa toteutetaan nimensäkin mukaisesti pääasiassa muilla, kuin neliön mallisilla laatoilla, voi perinteisellä 10x10cm -laatoillakin toteutettuun tasoon saada uutta ilmettä tiililadonnalla!Väkkärä (Pinwheel)
Laattojen ladonta

Ns. väkkyrä-ladonta yhdistää neliskulmaisten laattojen isoja ja pieniä kokoja. Lisäilmettä ladontaan saa yhdistelemällä esim. hennosti marokkolaiskuvioitua laattaa saman sävyn pintakuvioimattomaan malliin, tai rikkomalla tason yhtenäistä värimaailmaa valitsemalla ladonnan pieniksi laatoiksi eri värisiä, yhteensointuvia laattoja.

Väkkäräladonta

 

Tuulimylly (Windmill)

tuulimyllyladonta

Tuulimyllyladonta hyödyntää toteutuksessaan 1x1-kokoista ja 1x2-kokoista laattaa. Suhde ladonnassa on 1 neliölaatta suhteessa 4 neliskulmaiseen laattaan. Ladonnassa 1x2 laatat ympäröivät upeasti keskustaan jäävän 1x1-kokoisen laatan, luoden lähes kukkamaisen lopputuloksen. 

laatan tuulimyllyladonta

 

Pystyladonta

Laatan pystyladonta

Pystyladonta leikittelee perinteisillä ladonnoilla, mutta vaihtamalla laattojen suunnan vaakasuunnasta pystyyn. Kapeiden laattojen pystyladonta on erityisen suosittu esimerkiksi keittiön välitiloissa sekä erillisenä tehosteseinänä. 

 

Salmiakkilaatat tarjoavat lukuisia mahdollisuuksia

 Salmiakkilaatat

Salmiakkilaatat tarjoavat ladontaan lukuisia erilaisia mahdollisuuksia. Yksi suosittu tyyli salmiakkilaatoille on perinteinen nuolenkärkiladonta (laying scheme due), mutta mahdollisuuksia laatoille on rajattomasti! Salmiakkilaattoja voi hyödyntää niin efektiseiniin kuin ihan kokonaisten lattioiden ladontaan.

Laattojen ladontatyylit

Haluatko lisätietoja?

Etsitkö ideoita ja inspiraatioita projektisi laatoitukseen, siihen sopiviin laattoihin ja laattojen ladontatyyleihin? Ota meihin yhteyttä! Meidän asiantuntijamme auttavat sinua mielellään!

Suurikokoiset laatat ovat tulleet markkinoille

Suurikokoiset laatat ovat tulleet markkinoille 0

Laattakoot ovat yleisesti ottaen kasvaneet ja laattakoko 60 x 60 cm on jo tavallinen. Vieläkin isommat laattakoot, 120x120 ja 120x240, eivät nekään ole enää harvinaisia. Lattialaatassa suurikokoisia laattoja käytetään nyt paljon myös kosteissa tiloissa.

 

Lattiamateriaalien erot

Lattiamateriaalien erot 0

 

Kodin lattiamateriaaleissa riittää valinnanvaraa perinteisen puun ja parketin lisäksi. Erilaiset lattiamateriaalit ovatkin viime vuosina kehittyneet sekä ulkonäöllisesti että kulutuskestävyytensä ja helppohoitoisuutensa osalta. Kysyimme sisustussuunnittelija Taina Hiltuselta, mitä eroja eri lattiamateriaaleilla on ja mihin tiloihin mikäkin materiaali parhaiten sopii.

Parketti

Parketti on edelleen todella suosittu lattiamateriaali niin uudiskohteissa kuin vanhaa remontoitaessa. Monet arvostavatkin materiaalin aitoutta ja erilaisten vaihtoehtojen suurta lukumäärää. Parketti voidaan myös tarvittaessa hioa ja käsitellä uudelleen. Lattiamateriaalina parketti on kuitenkin melko pehmeä materiaali, jossa kolhut näkyvät helposti.

 

Vaalea parketti avartaa tilaa (Kuva: Taina Hiltunen)

 

Laminaatti

Laminaatti aiemmin oli suosittu lattiamateriaali lukuisten eri kuosien ja pintojen sekä kulutuskestävyytensä ansiosta erityisesti lapsiperheissä.

Nykypäivän kuluttajat kuitenkin arvostavat yhä enemmän aitoutta, joten laminaatin suosio on mahdollisesti juuri siksi hiipumaan päin, kertoo Hiltunen. Laminaatti on keinotekoisuutensa lisäksi myös melko kylmä ja kova lattiamateriaali. Laminaatin alle suositellaankin monesti lattialämmitystä.

 

Vinyylikorkki

Vinyylikorkki on viime aikoina kasvattanut hurjasti suosiotaan. Kyseessä on hyvin ääntä ja lämpöä eristävä luonnonmateriaali, joka on myös helppo puhdistaa. Vinyylikorkki sopiikin lattiamateriaaliksi erityisesti lapsi- ja eläinperheille. Vinyylikorkki on mukavan tuntuinen, mutta silti pinnaltaan kova ja kestävä materiaali.

Vinyylikorkin kuoseissa on valinnanvaraa. Kuosit ja pinnat jäljittelevät puuta ja ovat hyvin luonnollisen näköisiä. 

 

Vinyylikorkkilattia (Wicanders)

Puu

Puusta tehty lattia on Suomessa hyvin perinteinen vaihtoehto lattiamateriaaliksi. Puu on lämmin, mutta melko pehmeä lattiamateriaali, jossa elämisen jäljet näkyvät helposti.  Nykyään puuta käytetäänkin enemmän kesämökeillä, vaikka jonkin verran edelleen myös omakotitalorakentamisessa.

Vanhan puulattian voi myös helposti uudistaa maalaamalla tai muuten käsittelemällä sen uudestaan.

 

Aito puu sopii erityisen hyvin kesämökeille (Kuva: Taina Hiltunen)

 

Laatta

Laatta sopii erinomaisen kulutuskestävyytensä ja helpon puhdistettavuutensa ansiosta lähes jokaiseen tilaan, mutta erityisen suosittuja laatat ovat kylpy-, kodinhoito- ja takkahuoneissa sekä eteisessä. Laatat sopivat hyvin yhteen lattialämmityksen kanssa, mutta toisaalta ne tuntuvat kuumina kesäpäivinä myös miellyttävän viileitä jalan alla.

 

Laattaa käytetään paljon myös paljon muualla kuin kosteissa tiloissa (Kuva: Taina Hiltunen)

Kokolattiamatto

Kokolattiamattojen kohdalla on tapahtunut suurta kehitystä sitten suosionsa huipun eli 70-luvun. Nykypäivän kokolattiamatot ovatkin helposti puhdistettavia ja pölyämättömiä, joten ne sopivat hyvin myös allergiakoteihin. Kokolattiamattoja käytetäänkin paljon tiloissa, joihin halutaan hyvää akustiikkaa, kuten esimerkiksi kotiteatterihuoneissa.

Muovimatto

Joustovinyylinen muovimatto on kestävä ja helppohoitoinen, mutta nykyään harvemmin käytetty lattiamateriaali. Muovimatto on kuitenkin hyvä valinta esimerkiksi vaate- tai lastenhuoneisiin.

Muuta huomioonotettavaa

Suomen ilmasto-olosuhteet asettavat omat vaatimuksensa monille pintamateriaaleille, erityisesti parketille ja laminaatille. Riittävä huoneilman kosteus sekä ilmanvaihto ovatkin hyväksi sekä asukkaille että kodin pintamateriaaleille.

Esimerkiksi käytettäessä lattialämmitystä laminaatin tai parketin kanssa, tulisi kiinnittää erityistä huomiota huoneilman kosteuteen ja käyttää tarvittaessa esimerkiksi ilmankostuttajaa. Lattiamateriaaleista laatat sekä muovimatot ovat lähes tunnottomia ilmankosteuden muutoksille. Kaikki lattiamateriaalit eivät sovi käytettäväksi lattialämmityksen kanssa ollenkaan, esimerkiksi parkettien kohdalla kannattaa kysyä, käykö lattialämmitys. 

Myös lattian äänekkyys kannattaa ottaa huomioon lattiamateriaalia valitessa. Esimerkiksi kivitalojen korkeissa tiloissa laminaattilattia ei ole paras vaihtoehto, koska se ei sido ääntä eikä akustoi. Laminaattilattia onkin melko äänekäs valinta kivitaloon, jossa varmasti jokainen rapina ja kopina kuuluvat selkeästi. Parempi vaihtoehto tällaiseen tilaan on paremmin akustoiva puu tai korkki.

Kaipaatko lisätietoja?

Lataa maksuton oppaamme Lattiamateriaalien ostajan opas saadaksesi lisätietoa eri lattiamateriaaleista sekä vinkkejä oikean lattiamateriaalin valintaan.

 

Linkki Taina Hiltusen blogiin