Laatasta on moneksi

Laatasta on moneksi

Sisustusmateriaalina laatta on kestävä ja pitkäikäinen. Toisin kuin muut sisustusmateriaalit, laatta kestää hyvin mekaanista kulutusta, naarmuuntumista ja kolhuja. Lisäksi laatta ei mene pahaksi kastumisesta eikä kuumuuskaan ole sille ongelma.

Laattojen käyttöominaisuudet vaihtelevat tiiviyden, pinnan karheuden, koon ja pakkasenkestävyyden mukaan. Lattialaatan voi laittaa seinään, mutta seinälaattaa ei voi käyttää lattialla.

Tässä blogikirjoituksessa kerromme lisää laatasta rakennusmateriaalina ja annamme vinkkejä laatan käyttöön tehosteena.

 

 Laatta kosteissa tiloissa

Laatta sopii mainiosti tiloihin, jotka ovat alttiina mekaaniselle rasitukselle. Kylpyhuoneessa, keittiössä tai eteisessä vettä voi joutua seinä- ja lattiapinnoille. Eteisessä tai kodinhoitohuoneessa myös hiekkaa ja kuraa tulee kengistä lattialle. Tämä voi naarmuttaa herkempiä materiaaleja kuten laminaattia. Näissä tiloissa laatta toimii loistavasti helppohoitoisuutensa ansiosta. Laattapinta on myös varsin helppo pitää puhtaana. Etenkin kun laatat ovat suuria: tällöin likaa keräävän sauman osuus on pieni.

Kokonaisuus on viimeistelty valitsemalla laattoihin, oviin ja kiintokalusteisiin yhtenäisiä sävyjä. Ilme pysyy yhtenäisenä myös silloin, kun tila ja kylpyhuone laatoitetaan samalla laatalla. Myös laattakoko vaikuttaa tilan tunnelmaan ja ilmeeseen merkittävästi.

Vinkki: Peruslaatoistakin saa aikaan mitä erilaisempia pintoja jo pelkästään ladontatekniikkaa vaihtamalla.

 

Laatat oleskelutiloissa

Nykyään laattoja käytetään paljon muuallakin kuin kosteissa tiloissa. Laatat sopivat hyvin myös oleskelutiloihin. Laattoja löytyy myös pakkasenkestävinä, joilla voidaan laatoittaa ulkoporras tai terassi. Laatalla päällystetty pihapolku vähentää puolestaan sisään kulkeutuvan hiekan määrää.

  

Laatta sopii hyvin oleskelutiloihin

 

Keittiössä laattaa on perinteisesti käytetty keittiön välitilassa, mutta nykyisin, jos keittiössä ei ole yläkaappeja, keittiötiloissa laatat voidaan nostaa korkeammalle isommaksi pinnaksi. Kapeiden laattojen pystyladonta on erityisen suosittu esimerkiksi keittiön välitiloissa sekä erillisenä tehosteseinänä. Se saa tilan näyttämään korkeammalta kuin se onkaan. 

 

Keittiön lattia

Laattalattia sopii keittiöön helppohoitoisuutensa ansiosta ja onkin yleinen valinta keittiön lattiamateriaaliksi. Laattalattia on hyvä tapa tuoda ilmettä keittiön sisustukseen, sillä laattojen koossa, värissä, kuosissa, muodoissa ja ladonnoissa on mistä valita. Marokkolaistyyliset, kuviolliset laatat tuovat keittiöön väriä ja eksoottista ilmettä. Lattiassa laatan kuvioidut osat keventävät ja toimivat maton asemesta.

Marokkolaislaatta lattiassa
 

Laatoista on mahdollista rakentaa myös tehosteseiniä oleskeluhuoneisiin ja keittiöihin. Laatat toimivatkin sisustuksessa kolmiulotteisuutensa ansiosta erittäin hyvin luoden mielenkiintoisia kokonaisuuksia ja yksityiskohtia. Laatta on  paljon vaikuttavampi sisustuselementti kuin pelkkä sileäpintainen tapetti.

"Laatoilla voi myös leikitellä: niitä voidaan käyttää esimerkiksi makuuhuoneen tai olohuoneen seinämateriaaleina, eikä niiden tarvitse aina ulottua lattiasta kattoon" , toteaa sisustussuunnittelijamme Mari Huhtanen. 

Kuviollinen laatta kauniina yksityiskohtana

 

Lisää aiheesta:

Ilmettä ladonnalla

Toimiva kodinhoitohuone

https://www.laattaleevi.fi/blogs/news/5-vinkkia-laatoitukseen