5 vinkkiä laatoitukseen

5 vinkkiä laatoitukseen

 

 

Nykyään laattoja käytetään paljon muuallakin kuin kosteissa tiloissa, kuten keittiössä, terasseilla ja eteisessä sekä muissa kovan kulutuksen tiloissa. Laatat toimivat hyvin myös tehosteseinänä esimerkiksi olohuoneessa. Myös eteisen seinän laatoitus on erittäin käytännöllinen ratkaisu erityisesti lapsi- ja koiraperheissä.

Laatoitus onnistuu hyvien ohjeiden ja työkalujen avulla myös hieman asiaan perehtyneeltä ja rakennustaitoja omaavalta remontoijalta. Märkätilojen ja muiden vaativimpien tilojen laatoitus on kuitenkin hyvä jättää kokonaan ammattiasentajalle.

Tässä 5 hyödyllistä ja käytännönläheistä vinkkiä laatoittamiseen:

 

#1 Laattakiilat

Sekä seinä- että lattialaattojen koot kasvavat jatkuvasti. Suurin osa lattialaatoista onkin nykyään jo 60x60 cm tai jopa sitä suurempia. Moniin laattasarjoihin on tuotu jo 90x90 cm kokoluokan laatat.

 

Erittäin suurien ja mittatarkkojen laattojen asentaminen voi olla ammattiasentajallekin haasteellista. Tällaisten laattojen laatoituksena onkin hyvä käyttää apuna ns. laattakiiloja, jotka helpottavat työtä huomattavasti. Laattakiilojen avulla jopa amatöörin on mahdollista päästä loistavaan lopputulokseen

# 2 Lattialämmitys

Lattialaattojen asennuksen yhteydessä laattojen alle on suositeltavaa asentaa lattialämmitys (ns. mukavuuslämmitys), joka lisää asumismukavuutta varsinkin kovilla talvipakkasilla. Lattialämmitys nostaa myös asunnon arvoa myytäessä, eikä sen asentaminen ole kallista.

On myös tutkittu, että lattialämmityksen kanssa laattalattia on energiatehokkain vaihtoehto verrattua esimerkiksi parkettiin tai muuhun lattiamateriaaliin. Laatta päästää lämpöä lävitseen muita lattiamateriaaleja herkemmin ja lämmittää tilaa tehokkaasti.

 

# 3 Jalkalistat ja porrasaskelmalaatat

Moniin lattialaattasarjoihin on saatavilla myös jalkalistalaattoja. Jalkalistat tuovat viimeistellyn ilmeen laatoitukselle ja tekevät tilasta myös käytännöllisemmän. Imuroidessa ei tarvitse varoa listojen naarmuuntumista eikä tuulikaapissa kengänpohjien tuoma kosteus vahingoita puisia lattialistoja.

Monista laattasarjoista löytyvät myös porrasaskelmalaatat. Näissä laattojen etureuna on pyöristetty ja laattoihin on tehty urat liukkauden vähentämiseksi. Itse laattakin voi olla karhennettu. Porrasaskelmalaatat sopivat moniin haastaviinkin tiloihin, kuten jyrkkiin kellarinportaisiin.

 

# 4 Vanhan laatan päälle laatoitus

Voiko vanhan laatan päälle laatoittaa? Kysymys, jota moni laatoittamista harkinnut pohtii. Jos laatoitettavan tilan vesieristeet ovat kunnossa ja vanhat laatat kunnolla kiinni pinnassa, niin vastaus on kyllä.

Esimerkiksi keittiön ilmettä on helppo muuttaa laatoittamalla välitila uusilla laatoilla suoraan vanhojen päälle. Myös kylpyhuoneremontti voidaan monesti toteuttaa ja ulkoasu nykyaikaistaa ilman hidasta, kallista ja likaista purkutyötä.

 

# 5 Laattojen ladonta

Laattojen ladonnan sekä varsinaisen laattajaon huolellinen suunnittelu on erittäin tärkeää parhaan mahdollisen lopputuloksen saavuttamiseksi. Hyvällä suunnittelulla pystytään myös pienentämään laattahävikkiä ulkonäöllisten seikkojen lisäksi. Jos seinään tulee kuvioita, eri värejä, kuviolaattoja tai boordeja, suunnitellaan niiden paikat laattajaon yhteydessä.

 

Erityisesti seinän laatoittamisessa periaatteessa vain taivas on rajana (50 yleisintä laattojen ladontakuviota), mutta perusperiaatteena laattajaon suunnittelussa on se, että leikkauspaloja ei jää laatoitettavan pinnan keskelle.

 

Kaipaatko lisää vinkkejä?

Lue lisää blogikirjoituksestamme "Vinkkejä laatoitukseen".

Lataa maksuton pikaoppaamme ”Laatoittajan opas” saadaksesi lisätietoja sekä hyödyllisiä vinkkejä laatoittamiseen liittyen. Voit myös tutustua laatoitustarvikkeisiin verkkokauppamme kattavassa valikoimassa!