Miten valita oikeanlaiset laatat?

Miten valita oikeanlaiset laatat?

 

Laattojen valinta on yksi tärkeimmistä valinnoista kotia remontoitaessa tai rakentaessa. Valitut laatat vaikuttavat merkittävästi paitsi tilan kokonaisilmeeseen, on niillä suuri vaikutus myös muun muassa tilan toimivuuteen, turvallisuuteen sekä puhdistettavuuteen. Tämän lisäksi laattojen olisi tarkoitus miellyttää käyttäjien silmää jopa 10-15 vuoden ajan.

Erikoisliikkeissä on tarjolla valtava määrä erinäköisiä, -värisiä, -muotoisia ja hintaisia laattoja. Miten siis valita juuri ne oikeat laatat omaan kylpyhuoneeseen tai muuhun märkätilaan?

 

Laattoina Materici, sävy Foresta sekä Microcosmi Calcatta, sävy Green 

 

Laattojen värisävyn valinta

Laattojen värivalintaan vaikuttavat tilaan valittujen kalusteiden tyyli ja värit, katon väri sekä talon muissa huoneissa käytetyt värit. Perinteisesti kylpyhuoneissa ja muissa tiloissa on suosittu yksivärisiä pintoja, erityiseesti kiiltävää valkoista ja mustaa laattaa.

 Seinälaatat: Sartorian TSquare, sävyt Starry Night ja First Snow

 

Käsittelimme jo aiemmin tällä hetkellä vallitsevia trendejä laatoituksen suhteen, mutta valinnassa painavat tietysti myös omat värimieltymykset, jotka ovat tärkeässä asemassa erityisesti itselle remontoitaessa. Monesti kannattaakin pyytää liikkeestä mieluisia mallilaattoja kotiin katseltavaksi. Värisävyt voivat hyvin muuttua ja näyttää erilaiselta kodin valaistuksessa kuin myymälässä.

 

 Yhteensopivia sävyjä

Laatan koon valinta

Laattojen kokoa päättäessä on hyvä muistaa, että tilan koko ei määrittele laatan kokoa; suuri laatta sopii niin pieneen kylpyhuoneeseen kuin avaraan eteisaulaankin. Tuoreimmat vinkit neuvovat itse asiassa valitsemaan pieneen tilaan suurikokoisen laatan, jolloin laattasaumat ovat kaukana toisistaan ja luovat siten mielikuvan isommasta tilasta. Mitä suurempi laattakoko, sitä vähemmän pinnoissa on saumoja ja sitä kautta myös vähemmän puhdistettavaa.

Monista laattasarjoista on myös saatavilla saman värin eri kokovaihtoehtoja, jotka sopivat hyvin asennettaviksi keskenään.

 

 Sartorian Decorata-laattasarja, sävy 09

Laatan pinnan valinta

Nykyään laattojen pinnoissa on valinnanvaraa lähes yhtä paljon kuin eri värisävyissäkin. 

Lattialaatoissa laatan pinnan valinnalla on suuri merkitys myös tilan turvallisuuden kannalta. Kylpyhuoneiden lattioihin suositellaankin yleensä matta- tai karheapintaisia laattoja, jotta liukastumisen riski on mahdollisimman pieni. Hyvin pieniä laattoja käytettäessä myös saumat toimivat liukuesteenä.

Seinälaatoissa laatan pinta vaikuttaa lähinnä tilan ulkonäköön, mutta myös seinäpintojen puhdistettavuuteen - kiiltäväpintaisissa laatoissa pöly, lika ja roiskeet näkyvät helpommin kuin mattapintaisissa laatoissa.

 

Kuva: Honkahuomen Asuntomessut Tuusulassa 2020

Haluatko lisätietoja?

Lataa maksuton Laattojen ostajan oppaamme saadaksesi hyödyllisiä vinkkejä sekä lisätietoja oikeanlaisten laattojen valinnasta. Voit myös ottaa meihin yhteyttä - autamme sinua valitsemaan juuri omaan projektiisi sopivat laatat jo 30 vuoden kokemuksella!