Usein kysytyt kysymykset

Usein kysytyt kysymykset

 

Tässä artikkelissa käsittelemme myymälässämme usein vastaan tulleita kysymyksiä. Toivottavasti löydät näiden avulla vastaukset myös omaa mieltäsi askarruttaviin kysymyksiisi! 

Kumpi on helpompi hoitaa, kiiltävä vai mattapintainen laatta?

Luultavasti yleisin kysymys seinä- tai lattialaattoja valitessa on se, valitaanko kiiltävä vai mattapintainen laatta. Kiiltäväpintaisessa laatassa näkyvät helpommin vesi- ja saippuaroiskeet, kun taas mattapintaisessa laatassa lika ei juuri näy. Toisaalta, lian "näkymättömyys" pidentää herkästi siivousväliä, joka aiheuttaa sen, että lika ehtii tarttua laatan pintaan tiukemmin vieden enemmän aikaa puhdistettaessa.

Molemmissa, sekä kiiltävä- että mattapintaisissa laatoissa on lasitus eli laatta on joka tapauksessa helppo pitää puhtaana. Joissakin laatoissa voi olla myös käyttäjän silmään näkymätön pintakäsittely, joka ehkäisee lian pinttymistä.

Onko laatta liukas?

Laattojen pintalasitteissa ja -struktuureissa on eroja. Visuaalisen ilmeen lisäksi siivottavuus ja liukkausluokitus ovatkin avainasemassa lattialaatan valinnassa.

Kylpyhuoneiden lattioihin suositellaan yleensä matta- tai karheapintaisia laattoja, jotta liukastumisen riski on mahdollisimman pieni. Toisaalta, mitä karheampi laatta, sitä työläämpi se on myös puhdistaa. Hyvin pieniä laattoja käytettäessä myös saumat toimivat hyvin liukuesteenä.  Suuremmissa kiiltävissä laatoissa laatoitettu pinta voi olla sukilla asteltuna hyvinkin liukas ja liukastumisriski vain kasvaa, jos lattialla on vettä.

Laattojen luokittelu ja tekniset ominaisuudet

Laatat jaotellaan niiden pinnan kitkan mukaan. Jokainen R-luokka on tarkoitettu tietylle lattian kaltevuusasteelle. Luokittelun avulla pyritään minimoimaan kaatumisen riski. Luokittelematonta laattaa ei saa käyttää julkisessa tilassa.  R-luokka mitataan kengällä.

 

R9: Vähän karhea (kuivat tilat, kauppakeskukset yms.)

Kaltevuus yli 6º ja enintään 10º

R10: Karhea (kylpyhuoneet)

Kaltevuus yli 10º ja enintään 19º

R11: Karhea (pesuhuoneet)

Kaltevuus yli 19º ja enintään 27º

R12: Erittäin karhea (uimahallit, päiväkodit yms.)

Kaltevuus yli 27º ja enintään 35º

R13: Extra karhea (vaativat tilat)

Kaltevuus yli 35º

Laatalle voi olla määritelty lisäksi A, B tai C-arvo, joka määritetään paljaalla jalalla märälle laatalle.

A: vähän karhea

B: karhea

C: erittäin karhea

Jos laatta tuntuu käytössä liian liukkaalta on laatan pintaan saatavissa liukkautta estävä aine, joka aktivoituu laatan kostuessa. Aine on edullinen, eikä se muuta laatan ulkoasua. Kysy lisätietoja!

Voiko vanhojen laattojen päälle laatoittaa?

Kysymys, jota moni laatoittamista harkinnut pohtii. Jos laatoitettavan tilan vesieristeet ovat kunnossa ja vanhat laatat kunnolla kiinni pinnassa, niin vastaus on kyllä.

Jos eristystä ei puolestaan ole, kannattaa aina tarkistaa, ettei rakenteisiin ole päässyt muodostumaan kosteusvaurioita. Jos alusta on kuiva ja laatat hyvin kiinni alustassa, voidaan laattojen päälle asentaa uudet laatat. Esimerkiksi keittiön ilmettä on helppo muuttaa laatoittamalla välitila uusilla laatoilla suoraan vanhojen päälle. 

Vanhan laatan päälle laatoitus alkaa pintojen puhdistuksella. Tätä ennen on kuitenkin syytä olla yhteydessä taloyhtiön isännöitsijään, jotta mahdolliset korvausvastuukysymykset voidaan ratkaista ennen työn aloittamista.

Haluatko lisätietoja?

Meillä on käytössä  verkkokaupassamme myös asiakaspalveluchat, jonka kautta voit olla suoraan yhteydessä ammattitaitoisiin myyjiimme.

Tutustu myös tietopankkiimme ja sen maksuttomiin materiaaleihin saadaksesi lisätietoja mm. kylpyhuoneen remontointiin, laatoittamiseen sekä laattojen valintaan liittyen.