Laattojen valinta ja erot - ota nämä asiat huomioon!

Laattojen valinta ja erot - ota nämä asiat huomioon!

Millainen on juuri sinun tarpeisiisi vastaava laatta? Laattojen valinnassa kannattaa ottaa huomioon useita asioita aina tilan valaistuksesta käyttötarkoitukseen. Kokosimme tähän artikkeliin 4 tärkeintä asiaa, jotka huomioimalla onnistut laattavalinnassa!  

Tilan valaistus

Tilan luonnollisessa valaistuksella, lisävalaistuksella ja toivotulla valoisuuden määrällä on merkittävä vaikutus siihen, millaiset laatat tilaan tulisi valita. Jos tilaan tulvii paljon luonnonvaloa, ei tilassa välttämättä ole niin suurta tarvetta valaistusta korostavaan kiiltäväpintaiseen laattaan. Jos taas tilassa on vähäinen valaistus, voidaan saatavilla olevasta valaistuksesta saada kaikki irti kiiltäväpintaisilla laatoilla. Myös kiiltäväpintaisen laatan sävyllä on väliä - siinä, missä vaalea laatta heijastaa valoa voimakkaasti, tumma kiiltäväpintainen laatta ns. "syö" suurimman osan valosta pois ennen heijastamista. 

Tilan valaistus vaikuttaa myös laatan lopulliseen sävyyn. Esimerkiksi valon lämpöasteella on suuri vaikutus siihen, miten laatan sävyt tulevat tilassa esille. Tämä korostuu etenkin harmaissa laatoissa, jossa lämmin ja viileä valo vaikuttavat vahvasti laatan lopulliseen sävyyn. Siksi onkin suositeltavaa testata laatan sävyä suoraan sen lopullisessa sijoituskohteessa ja oikean valaistuksen alla.  

 

Käyttötarkoitus

Laatan käyttötarkoitus ja -tila vaikuttavat sen valintaan. Esimerkiksi kiiltäväpiintaista laattaa ei kannata asentaa kodin märkätilojen lattiaan, koska se muuttuu kastuessaan liukkaaksi kulkea. Kylpyhuoneiden lattioissa kannattaa suosia karheapintaista laattaa parhaan pidon saamiseksi. Sileäpintainen laatta voi yhdessä saippuan kanssa olla hieman liukkaampi, mutta toisaalta se on helpompi pitää puhtaana, kuin karheapintainen laatta.

Yleisissä tiloissa laattojen pinnan karheudella ja viimeistelyllä ei niinkään ole merkitystä kuljettavuuden kannalta. Usein yhä luullaan, että kiiltävä- ja sileäpintainen laatta on lattiassa liukas eikä siksi toimiva ratkaisu lapsiperheisiin. Pääasiassa kuivissa tiloissa, kuten kotien oleskelutiloissa kiiltäväpintainen laatta ei menetä pitoaan helposti - usein jopa perinteinen kiiltäväpintainen parketti on liukkaampi kuin kiiltävä lattialaatta. 

Helppohoitoisuus

Jos et ole erityisen innokas siivooja, voit arvostaa sitä, että laatta on helppohoitoinen. Suoreunainen, eli leikattu laatta helpottaa laattojen puhtaanapitämistä vähentämällä laattojen tarvitsemaa saumapinta-alaa laattojen välillä, sillä usein juuri saumat ovat laatoituksen haastavin puhtaanapitoalue (joiden puhdistamisessa kannattaa hyödyntää saumasuihkeita!). Samalla logiikalla on hyvä muistaa, että mitä isommalla laatalla yksi pinta toteutetaan, sitä sitä vähemmän tilojen toteuttaminen vaatii saumausainetta. 

Sileä, kiiltäväpintainen laatta on helppo pitää puhtaana ja siksi se onkin suosittu esimerkiksi kodin märkätilojen seinäpinnoissa, jotka helposti kalkkeutuvat käytössä ja voivat kerätä valkoista väriä sen seurauksena. Siksi pesutiloissa onkin turvallisempaa suosia vaalea laattaa tumman sijaan - näin tilaa ei tarvitse siivota ihan yhtä ahkerasti kuin tumman laatan kohdalla.

 

Yleisilme ja tunnelma 

Laatoissa sävymaailman valinta vaikuttaa hyvin pitkälle samalla tavalla, kuin maalien sävyvalinnat - vaaleat ja kiiltävät vaihtoehdot avartavat tiloja. Toisin kuin maaleissa, laattojen kokovalinnoilla voidaan myös vaikuttaa tilan avaruuteen. Iso laatta pienessä tilassa auttaa luomaan yhtenäisemmän seinäpinta-alan ja kasvattamaan siten tilan tuntua. Pienessä tilassa jo kymmenen sentin kokoero voi tehdä ihmeitä tilan yleisilmeelle! 

Tumma laatta on nykyisin erittäin suosittu saunoissa ja kylpyhuoneissa. Sitä hyödynnetään tuomaan myös kodin kylpytiloihin tunnelmallista, mökki/savusaunamaista tunnelmaa. Vaikka tumma laatta on vaikeampi pitää kylpytiloissa puhtaana kuin vaalea laatta, on sen tuoma vaikutelma tilaan vertaansa vailla.

Haluatko lisätietoja?

Kaipaatko lisätietoja laattojen valintaan? Anna meidän auttaa! Ota meihin yhteyttä ja kerro asiantuntijoillemme millaiseen tilaan olet laattoja etsimässä ja he auttavat sinua juuri sinulle sopivien vaihtoehtojen valinnassa.

Voit myös tutustua maksuttomaan oppaaseemme laattojen ostajan oppaamme tueksi laattojen hankintaa.

Autamme sinua mielellämme!