Kysymyksiä kylpyhuoneremontista

Kysymyksiä kylpyhuoneremontista

Milloin on kylpyhuoneremontin aika?

Kylpyhuoneremontin aika on silloin, kun kylpyhuoneen pintamateriaalit ovat niin kuluneet tai rikkoontuneet, että voidaan olettaa niiden vedeneristyskyvyn kärsineen.

Kylpyhuoneremontti tulee ajankohtaiseksi myös siinä tapauksessa, kun halutaan muutoksia kylpyhuoneeseen, värimaailma ei enää miellytä, tai kylpyhuoneen puhtaus, säilytystila sekä valaistus koetaan riittämättömäksi.

Mitä kylpyhuoneen täydellisessä remontissa tehdään?

Kylpyhuoneen täydellisessä remontissa uusitaan vesieristykset ja kalusteet sekä pinnat ja kalusteet. Työhön yleensä kuuluvat myös tarvittavat putki- ja sähkötyöt. Remontti vaatii huolellisuutta - kannattaa jättää kodin rakennusteknisesti vaativin remontti ammattilaisten tehtäväksi.

Kevyemmässä kylpyhuoneremontissa uusitaan pinnat maalaamalla tai yksittäisiä kalusteita vaihtamalla.

Kauanko kylpyhuoneremontti kestää?

Jos kylpyhuone uudistetaan lattiasta kattoon ja muutellaan seinien tai vesipisteiden paikkoja remontti kestää useita viikkoja.

Remontti voi kestää jopa pitempään, mikäli purkamisen yhteydessä paljastuu kosteusvaurioita tai rakenteista löytyy kosteutta ennen aloittamista. Kosteuskartoituksen ja purkutöiden jälkeen kylpyhuonetta kuivatetaan 1-3 viikkoa ennen uuden rakentamista.

Remontti vaatii asumisen erityisjärjestelyjä, kun wc- ja pesutilat ovat poissa käytöstä pahimmillaan useamman viikon.

Mitä kannattaa ottaa huomioon ennen remontin aloittamista?

Kun tehdään purkutöitä ennen vuotta 1994 rakennetuissa rakennuksissa, lain vaatima asbestikartoitus on pakollinen. Jos asbestia löytyy, se on poistettava -  työn saa tehdä vain asbestin poistoon erikoistunut urakoitsija. Budjettia laadittaessa kannattaa ottaa huomioon, että asbestityöt tuovat lisäkuluja

Ammattilainen huolehtii aina, että kalusteiden asennuksessa vedeneristys pysyy kunnossa, koska pienikin reikä vedeneristyksessä saattaa aiheuttaa isoja vahinkoja.

Taloyhtiössä on tehtävä kirjallinen ilmoitus, mikäli remontissa vaikutetaan talon rakenteisiin tai remontti vaikuttaa naapuriasuntoihin. Rakenteisiin kuuluvat esimerkiksi kantavat seinät, hormistot, sähköjohdotukset, lämmitys-, vesijohto- tai viemärijärjestelmät, vedeneristeet, vesikalusteet ja ilmastointi.

 Voiko laatan päälle laatoittaa?

Uudet laatat voi asentaa vanhojen päälle vain siinä tapauksessa, että vanhat laatat ovat kunnolla kiinni seinässä.

Voit tarkistaa asian koputtamalla laattoja kevyesti esimerkiksi vasaran varrella. Jos ääni kuulostaa ontolta, laatta on irti ja se pitää poistaa ennen uuden laatan asentamista.

Jos laatoitettavan tilan vesieristeet ovat kunnossa ja vanhat laatat kunnolla kiinni pinnassa, niin vastaus on kyllä, voit laatoittaa. Huom! Vanhan laattapinnan on oltava tällöin puhdas kaikesta rasvasta, saippuajäämistä ja muista epäpuhtauksista.

Kauanko vesieristys kestää?

Valmistaja antaa tuotetakuun, sertifioidun vesieristysjärjestelmän käyttöolettama on noin 25 vuotta. Kaakeleiden vaihto edellyttää käytännössä aina vesieristeen uusimista, koska kaakeleita irrotettaessa vesieristys on voinut vahingoittua. 

Milloin silikonisaumat uusitaan?

Kylpyhuoneen lattian ja seinälaatan rajassa sekä kalusteiden sekä läpivientien ympärillä käytetään silikonisaumaa viimeistelemään saumoja. Silikoni ei ole ikuisesti kestävää, joten silikonisaumat olisi uudistettava noin 5–10 vuoden välein.

Miten valita laatat kylpyhuoneeseen?

Laattojen kokoa päättäessä on hyvä muistaa, että tilan koko ei määrittele laatan kokoa. Pieneen tilaan sopii suurikokoisempikin laatta: laattasaumat ovat kaukana toisistaan ja luovat siten mielikuvan isommasta tilasta. Mitä suurempi laattakoko, sitä vähemmän pinnoissa on saumoja - ja myös vähemmän puhdistettavaa.

Suuria laattakokoja  käytettäessä on vähemmän saumoja - ja vähemmän puhdistettavaa

Monista laattasarjoista on myös saatavilla saman värin eri kokovaihtoehtoja, jotka sopivat hyvin asennettaviksi keskenään. Nykyisin laatoitetaan kaikki seinät yhdellä laatalla, tai tehdään muusta seinälaatoituksesta poikkeava kokonainen tehosteseinä.

Minkälaiset lattialaatat kylpyhuoneeseen?

Kylpyhuoneiden lattioihin suositellaan yleensä matta- tai karheapintaisia laattoja, jotta liukastumisen riski on mahdollisimman pieni. Myös mosaiikkilaattojen saumat toimivat tehokkaasti liukuesteen tavoin. Lattialaattoja valitessa lattiakaivot ja lattiakaadot vaikuttavat laattavalintoihin.

Lattialaattojen koot 10x10 cm tai 15x15 cm sopivat parhaiten perinteisten lattiakaivojen kanssa. Suuri laatta ei taivu kaatojen mukaan. Tähän ongelmaan ratkaisuna on linjakaivo, mikä mahdollistaisivat suurien lattialaattojen käyttämisen. 

Mikä nyt on suosittua laatoissa?

Sisustussuunnittelijamme, Mari Huhtasen, mukaan nyt ollaan siirtymässä lämpimiin sävyihin (hiekka, vaalea ruskea, lämmin harmaa). Nykyisin käytetään myös tehostevärejä. Väreistä suosituin on vihreä eri sävyineen. Seinälaatoissa voi mukana olla struktuuria ilmettä antamaan.

Kylpyhuoneen halutaan toistavan kodin yleisilmettä ja tyyliä. Marmorikuvioiset laatat, puupinnat sekä viherkasvit sekä muut yksityiskohdat tuovat sisustukseen harmoniaa.

Laattojen ladonnassa voi käyttää luovuutta: kalanruotoladonta tai pystyladonta tuovat ilmettä ja piristävät. Pirteyttä saadaan myös sauman sävyllä: valkoiseen seinälaattaan saa uutta ilmettä, kun saumaväriksi valitsee esimerkiksi mustan

Miten uudistaa kylpyhuonetta edullisemmin?

Kylpyhuoneen yleisilmettä voi piristää uudistamalla kylpyhuonekalusteet, hanat ja tarvikkeet. Hanoja on nyt saatavilla eri väreissä: mattamustana, valkoisena harjattuna kuparina tai messinkinä. Kylpyhuoneen yleisilme säilyy yhtenäisenä, kun valitsee hanojen kanssa saman sävyiset nupit, pyyhekoukut ja telineet.

Hanoja on nyt saatavilla eri väreissä: mattamustana, valkoisena harjattuna kuparina tai messinkinä.

 

 

Suihkuseinät olivat pienessä tilassa tarpeen, jotta kylpyhuone ei kastu kokonaan aina suihkussa käytäessä. Pieneen tilaan voi valita mallin, missä lasiovet pystyy halutessaan taittamaan suihkutilan sisään. Näin kylpyhuoneeseen jää enemmän liikkumatilaa.

Minkälainen valaistus kylpyhuoneeseen?

Panosta valaistukseen! Erityisesti iän myötä valaistuksen tarve kasvaa, eivätkä useimmat kalustevalot riitä kylpyhuoneen yleisvaloiksi. Huomioi että kylpyhuoneen vaalea katto heijastaa valoa tummaa paremmin. Oikeanlaisella valaistuksella on myös mahdollista luoda ripaus ylellisyyttä kylpyhuoneeseen. Nykyään voit myös valita valot lämpimistä kylmiin sävyihin.