Sauma-aineen valinta

Sauma-aineen valinta

 

 

Laattojen saumat ovat usein varsin mitättömältä tuntuvia yksityiskohtia, joilla kuitenkin on lopulta suuri vaikutus niin laatoitettavan tilan puhdistettavuuteen kuin kokonaisilmeeseenkin. Erilaisia sauma-aineita ja niiden valmistajia on olemassa lukuisia, tehden sauma-aineen valinnasta vielä astetta haastavampaa. Mitä sauma-aineen valinnassa tulisi siis ottaa huomioon?

 

Sauma-aineiden erot

Erilaisia sauma-aineita eri valmistajilta on markkinoilla useita. Erot eri merkkien ja valmistajien välillä liittyvät lähinnä aineen kokonaislaatuun, kuten kestävyyteen, helppohoitoisuuteen ja työstettävyyteen sekä saatavilla olevaan värivalikoimaan. Asiaan perehtymättömän kannattaakin kääntyä sauma-aineen valinnassa asiantuntevan myyjän puoleen. Alan ammattilainen osaa ottaa huomioon sekä tilan käyttötarkoituksen että tilan asettamat rajoitukset.

Käytännössä sauma-aineet jaotellaan kahteen ryhmään: veteen sekoitettaviin sementtipohjaisiin sauma-aineisiin sekä epoksisaumalaasteihin. Suurin osa sauma-aineista on tänä päivänä sementtipohjaisia, koska ne ovat paitsi edullisempia myös helpommin työstettäviä. Toisaalta sementtipohjaiset sauma-aineet häviävät epoksisille aineille esimerkiksi kulutuskestävyytensä sekä muiden ominaisuuksiensa osalta. Suurimmat erot näiden kahden eri sauma-aineen välillä ilmenevät kuitenkin lähinnä työn aikatauluttamisessa sekä kustannuksissa.

Oli sauma-aine sitten sementti- tai epoksipohjainen, onnistuu saumaaminen hyvien ohjeiden ja työkalujen avulla sekä pienellä asiaan perehtymisellä lähes keneltä tahansa.

Epoksisauma-aineet

Epoksisaumalaasti on kaksikomponenttituote, joka on hygieneninen, lähes kokonaan vettä imemätön sekä kovaa kulutusta kestävä. Epoksisaumalaasteja on pitkään käytetty mm. suurtalouskeittiöissä ja uimahalleissa, mutta pikku hiljaa niiden käyttö on yleistynyt myös kotitalouksissa.

Epoksisaumalaasteja löytyy useissa eri värisävyissä ja erilaisilla pintakäsittelyillä, esimerkiksi täysin antibakteerisena tai vaikkapa metallinhohtoisena.  Epoksisauman asennus on kuitenkin hieman suuritöisempää ja vaatii kokeneemman asentajan. Epoksisauma-aine kuivuu nopeammin ja käyttöaika onkin puolet lyhempi kuin normaaleilla sauma-aineilla. Epoksisauma-aine on myös pestävä pois laatan pinnalta hyvin nopeasti, sillä jämähtäessään sitä on hyvin hankala irrottaa.

Valmistajakohtaisiin työohjeisiin kannattaakin tutustua huolellisesti ennen työn aloittamista!

Saumavärin valinta

Saumaväri on oleellinen osa laatoituskokonaisuutta. Erityisesti mosaiikkilaatoissa saumavärin merkitys on erittäin tärkeä. Saumavärillä voidaan joko korostaa saumaa tai tehdä siitä mahdollisimman huomaamaton.

Tavallisesti kylpyhuoneissa päädytään mahdollisimman huomaamattomaan saumaväriin. Suomalaisissa kylpyhuoneissa valkoinen ja marmorinvalkoinen seiniin sekä vaaleat ja tummat harmaansävyt (harmaa, teräs ja antrasiitti) lattialle ovat perinteiset kestosuosikit. Jos vesijohtovedessä on kalkkia tai ruostetta, on tämä myös hyvä ottaa huomioon sauman valinnassa. Vähemmät saumat lisäksi helpottavat siivousta.

Lue sauma-aineen värin  valinnasta >>

Katso video sauma-aineen  värin vallinasta

 

Saumojen huolto

Periaatteessa sekä epoksiset että sementtipohjaiset saumat ovat huoltovapaita ja pinnoille riittää normaali puhdistus siivouksen yhteydessä, jotta likapinttymiä ei pääse muodostumaan. Koska sementtipohjaiset saumat ovat huokoisempia, voi ne kuitenkin käsitellä saumasuoja-aineella, joka tekee saumoista paremmin likaa ja kosteutta hylkiviä.

Periaatteessa laattasaumojen tulisi kestää hyvänä yhtä kauan kuin laattojenkin, eli vähintään 10–15 vuotta, mutta parhaimmassa tapauksessa jopa 25–30 vuotta. Joskus oikein pahat likapinttymät voivat kuitenkin aiheuttaa sen, että laattasauma on avattava ja ylisaumattava, vaikka itse laattoja ei vaihtaisikaan.

 

Haluatko lisätietoja?

Tutustu tietopankkiimme, josta löydät maksuttomia pikaoppaita niin laatoitukseen kuin kylpyhuoneen remontointiin sekä oikeanlaisten laattojen valintaan liittyen.