Kesäkoti kuntoon

Kesäkoti kuntoon

Vapaa-ajan asunto veden äärellä on osa suomalaista unelmaa. Moderni mökki toimii myös vapaa-ajan asuntona tai perheen kakkoskotina. Yhä useampi uusista kesämökeistä rakennetaan sillä ajatuksella, että ne toimivat myös vapaa-ajan asuntona ympäri vuoden. Keräsimme tähän blogikirjoitukseen vinkkejä ja ideoita mökkiremonttia tai vapaa-ajan asunnon rakentamista suunnitteleville.

 

Luonto osana sisustusta

Luonto on vapaa-ajanasuntojen tärkein elementti, joka saa näkyä myös materiaalivalinnoissa ja sisustuksessa. Luonnonvärisävyt niin ulko- kuin sisäpinnoissa toimivat hyvin ja tekevät mökistä osan ympäröivää luontoa. Sisustussuunnittelijamme Mari Huhtanen toteaa: ”Rakennuksessa kannattaa hyödyntää luonnonvärejä sekä puuta ja ikkunapintoja luomaan rauhallisia ja tyylikkäitä kokonaisuuksia.

Sisätilat voidaan rakentaa yhtenäisiksi: keittiö ja olohuone yhdistetään usein avaraksi oleskelutilaksi. Turhia väliseiniä ja käytävämäisyyttä välttämällä lopputuloksesta tulee selkeä ja rauhallinen. Laajat ja yhtenäiset seinäpinnat ja rauhallinen värimaailma tukevat toisiaan. Samalla tila tuntuu suuremmalta kuin itseasiassa onkaan. Huhtanen lisää.

Kesän saapuessa mökkiä ympäröivä vehreys tuo kaiken tarvittavan värin mökin sisustukseen. Kannattaa luottaaa mökkiä ympäröivän luonnon värikkyyteen: Mökin selkeät linjat, värimaailma ja ympäröivä luonto muodostavat yhdessä hienon kokonaisuuden.

 (Valokuva: Marika Kurki)

Rauhaa ja tilaa

Mökillä on tärkeää, että tilaan pääsee runsaasti luonnonvaloa. Suuret, vesistöön päin aukeavat ikkunat tarjoavat sisätiloihin paljon valoa sekä maiseman, jonka äärellä sielu lepää. Ikkunoita onkin hyvä hyödyntää suurikokoisena koko mökissä ja varustella mökki muuten rauhallisella, lämpimän sävyisellä valaistuksella.

Kaihtimilla saadaan tila kuitenkin tarvittaessa rauhoitettua ja pimennettyä nukkumiseen myös yöttömän yön aikoina.

 

Lattiaan lattialämmitys

Yleensä nykyisin vapaa-ajan asunnoissa on betonivalulattia. Tälläisen päälle on helppo asentaa lattiamateriaalit: myös laatat, silloin, kun asunnossa on  lattialämmitys. Lattia tuntuu miellyttävän lämpimältä jalan alla. Ja mökkkikäytössä laatta on huoleton - lattian kastumista  ei tarvitse pelätä ja lapsetkin voivat huoletta kulkea uimassa. 

Perinteinen lautalattia sopii etenkin vanhempiin rakennuksiin. Sitä voi pintakäsitellä monella eri tapaa. 

 

Piristystä keittiön välitilan laatoituksella

Mökilläkään ei voida välttyä arjen askareilta. Ilme saadaan silti pidettyä modernin yksinkertaisena hyödyntämällä  kaappitilaa täysin uudella tavalla.

Muuten harmonista kokonaisuutta kannattaa piristää keittiön välitilalaattojen valinnoilla. Esimerkiksi vihereän sävyiset laatat tuo kivan säväyksen keittiöön.

 

Luonnon tuntua myös kylpyhuoneeseen

Kylpyhuoneen ei tarvitse jäädä toiseksi kodin kylpyhuoneelle. Sijoittamalla tilan yläreunaan ikkunan, josta luonnonvalo pääsee tulvimaan kylpytilaan, saadaan tilasta avaran ja luonnonläheisen tuntuinen. Laattaideana voidaan mainita kivimäiset laatat kylpyhuoneen lattiassa. Luonnon omaa vesisadetta muistuttavan rauhoittava sadevesisuihku rentouttaa päivän askareista. 

 

 

Haluatko lisätietoja?

Kiinnostuitko artikkelissa esitellystä ideoista tai tuotteista? Ota meihin yhteyttä - autamme sinua mielellämme! 

Kannattaa myös lukea blogikirjoitus terassilaatoista ja pihalaatoista

Tutustu kesätuotteisiimme verkkokaupassamme