Lattiamateriaalin valinta

Lattiamateriaalin valinta

Lattiamateriaaleissa riittää nykyisin valinnanvaraa perinteisen parketin tai laminaatin lisäksi. Erityisesti lapsi- ja eläinperheissä on hyvä ottaa huomioon myös lattian kestävyys sekä puhdistettavuus.

Viime aikoina erityisesti vinyylikorkki on noussut suosioon laminaatille vaihtoehtoa etsivien parissa. Lattiamateriaaleista puhuttaessa vinyyli- sekä vinyylikorkkilattia menevät helposti sekaisin. Mitä eroa on siis vinyylilattialla vinyylikorkkilattiaan verrattuna?

Mitä lattiamateriaalia valitessa tulisi ottaa huomioon? Kysymyksiin vastasi asiantuntijamme Juha-Pekka Virkkunen.

 

 

Kuvassa Starfloor Click 55 kivikuvio Composite Black

 

Vinyylilattia

Vinyylilattia on helppohoitoinen ja kestävä lattiamateriaali. Vinyylilattioita on saatavilla useissa eri kuoseissa ja väreissä. Uusimpana on kalanruotoladontaan asennettava vinyylilankkumallisto.

Käytössä vinyylilattia on pehmeän tuntuinen jalan alla, mutta silti hyvin kulutusta kestävä. Vinyylilattia sopii lattiamateriaaliksi erityisesti lapsi- ja lemmikkieläinperheille, koska se kestää kissan- ja koirankynnet naarmuuntumatta - toisin kuin esimerkiksi parketti.

Vinyyli ei kuitenkaan kestä esimerkiksi teräviä iskuja, vääränlaisia siivousmenetelmiä tai vahvoja kemiallisia aineita. Useimmat uudet vinyylilattiat on kuitenkin käsitelty niin, että ne kestävät hyvin kosteutta, naarmuuntumista, tahroja sekä kulumista.

Vinyyli on hiljainen lattiamateriaali ja se sopii käytettäväksi myös lattialämmityksen kanssa. Useissa vinyylilattioissa on myös liukastumista ehkäisevä pinta. Vinyylilattian asennus onnistuu helposti ilman ammattilaisapuja. Vinyyli-, niin kuin vinyylikorkkilattiakin vaatii kuitenkin tasaisen ja puhtaan alustan. Laadukkaalla alusmateriaalilla voidaan parantaa vaimennusta ja joustavuutta.

 

 Kuvassa Wicanders Wood Resist+ Sand Oak

Vinyylikorkkilattia

Vinyylikorkkilattian päällys on vinyyliä ja runko useimmiten laminaatissakin käytettyä HDF-levyä ja pohja korkkia.  Kyseessä on täysin myrkytön materiaali, jonka päästöluokitus on paras mahdollinen. Vinyylikorkissa rakenne on massiivisempi, joten se eristää vinyyliä paremmin ääntä. Tuplakorkkivinyylissä korkkia on sekä päällysvinyylin ja runkorakenteen välissä sekä pohjassa (Meisters, Wicanders). 

Vinyylikorkissa korostuu lattiamateriaalin luonnollinen ulkonäkö. Se on hyvin ääntä ja lämpöä eristävä lattiamateriaali. Se sopii lattialämmityksen päälle asennettavaksi. Vinyylikorkin kuoseissa on valinnanvaraa. Kuosit ja pinnat jäljittelevät puuta ja ovat hyvin luonnollisen näköisiä. Nykyisin löytyy jopa betonimaisia kuoseja. Vinyylikorkissa on enemmän pitkiä lautapituuksia ja sen on ulkonäöltään ns. lankkumainen (em Paradorin Modular one). Viistereuna korostaa yksittäisiä lautoja.

Vinyylikorkki käyttäytyy vakaasti Suomen oloissa, jossa sisäilman suhteellinen kosteus voi vaihdella suurestikin ja aiheuttaa elämistä lattiamateriaaleissa. Vinyylikorkkilattia on myös helppo puhdistaa ja asentaa. On huomattava, että altistuessaan kosteudelle vinyylikorkki saattaa turvota.

 

Juuri nyt suosittua

Tupakeittiöiden ja avarien, yhtenäisten tilojen yleistyessä monet haluavat tilasta yhtenäisen valitsemalla saman lattiamateriaalin sekä keittiöön että esimerkiksi olohuoneeseen. Yhtenäinen lattiamateriaali rauhoittaa, etenkin silloin kun huoneesta on näkymä toisiin huoneisiin. 

Lattiamateriaalin valintaan vaikuttavat myös asukkaan jo olemassa olevat kalusteet sekä muu sisustustyyli, jotta lopputuloksesta ei tule sekava vaan harmoninen ja yhtenäinen kokonaisuus. Lattioiden osalta eri sävyt tulevat ja menevät. Vielä noin 5-6 vuotta sitten suosittiin tummaa puuta. Nyt suosiossa on vaalea tai luonnollinen tammi.

 

Puhtaanapito

Lattian hoidon kannalta on tärkeää käyttää kynnysmattoja sisääntulojen sekä ulko- että sisäpuolella. Näin vältyt lattiaa vahingoittavalta hiekalta. Kiinnitä huonekalujen jalkoihin huopatassut ja nosta painavat huonekalut niitä siirrettäessä, jottei lattiaan tule naarmuja.

Hyvin tummaa lattiaa joutuu myös imuroimaan usein, koska pöly näkyy siinä helposti. Toisaalta hyvin vaaleassa lattiassa erottuvat helposti pienetkin roisketahrat. Myös lattian kiiltoaste vaikuttaa siihen, miten herkästi lika pinnasta erottuu.

Sekä vinyyliä että vinyylikorkkia on puhdistettava säännöllisesti, jotta ne pysyvät kauniina. Lattian voi puhdistaa päivittäin helposti harjalla. Imurointi, kuivamoppaus sekä kostean nihkeä pyyhintä mikrokuitumopilla ovat sopia puhdistusmenetelmiä sekä vinyylikorkille että vinyylille. Syövyttäviä tai hankaavia puhdistusaineita ei kannata käyttää.

 

Kaipaatko lisätietoja?

Olemme koonneet yhteen verkkokauppamme kokoelmaan kaikki verkkokauppamme laminaatit, parketit ja vinyylit. Pääset tutustumaan tuotteisiin tästä

Lataa maksuton oppaamme Lattiamateriaalien ostajan opas saadaksesi lisätietoja eri lattiamateriaaleista sekä vinkkejä oikean lattiamateriaalin va