Esteetön ja kaunis koti - upeaa tyyliä, esteetöntä asumista

Esteetön ja kaunis koti - upeaa tyyliä, esteetöntä asumista

 

 

Jyväskylän Muuratsalossa valmistui kesällä 2018 1-tasoinen, moderni hirsitalo. Finnlamellin kanssa yhdessä muokatussa talosuunnitelmassa on keskitytty esteettömyyteen ja sen toteuttamiseen kauniina osana talokokonaisuutta.

Avaamme tässä artikkelissa yhdessä suositun Esteetön ja kaunis koti -blogin takaa löytyvän Sannan kanssa talon tarinaa aina taloprojektin aloituksesta sen valmistumiseen ja jatkosuunnitelmiin saakka – sekä sitä, miten Laatta Leevi kuuluu osaksi tarinaa.

 

Esteetön ja kaunis koti – mistä ajatus lähti?

Ajatus esteettömästä kodista ehti olla perheen mielessä jo pitkän aikaa ennen taloprojektin aloittamista. ”Ajatus lähti liikkeelle vähitellen tyttäreni syntymän jälkeen. Synnytyksessä tehdyn hoitovirheen seurauksena tyttäreni sai vaikean liikuntavamman. Asuimme tuolloin 2-kerroksisessa omakotitalossa. Arki tuntui käyvän siellä liian hankalaksi pyörätuolin ja erilaisten apuvälineiden kanssa. Aloimme mieheni kanssa pikku hiljaa miettiä esteettömän omakotitalon rakentamista.”, Sanna kertoo.

Varsinainen päätös rakentamisesta tehtiin keväällä 2016, kun perhe löysi pitkän etsinnän jälkeen sopivan tontin Jyväskylästä, Muuratsalosta. Sen jälkeen laitoimme silloisen talomme myyntiin ja se menikin heti ensimmäisestä näytöstä.

Projektin alkaessa tontilla oli purkukuntoinen talo, joten projekti käynnistyi sen purkamisella. Purkamisen ohessa perhe alkoi toden teolla suunnitella tulevaa kotiaan.

 

Esteettömyys on huomioitu kattavasti koko taloprojektissa

Esteettömyys oli koko talosuunnitelman punainen lanka. Tärkeimpiä elementtejä suunnitelmassa olivat siis yksitasoisuus ja avara pohjaratkaisu, joka helpottaa liikkumista. Talon kaikki oviaukot ovat normaalia leveämpiä, jolloin pyörätuolilla liikkuminen on sujuvampaa - ja mukavampaa myös koko perheelle.

Vaikka esteettömyys oli suunniteltu pitkälle jo projektin alussa, tuli matkan varrella luonnollisesti paljonkin pieniä muutoksia - iso osa valinnoista tehtiinkin rakentamisen aikana. Kodissamme on mahdollisimman paljon arkea helpottavaa teknologiaa kuten automatisoidut ulko-ovet, automatisoidut liukuovet, elektroniset hanat ja ABB:n free@home -kodinohjausjärjestelmä, Sanna avaa uuteen kotiin valituista, esteettömyyttä edistävistä ratkaisuista.

Olemme pyrkineet valitsemaan helppokäyttöisiä tuotteita, jotka ovat kuitenkin tyylikkäitä. Kylpyhuoneestamme löytyy mm. Unidrainin linjalattiakaivo, jonka ansiosta lattiassa on vain yksisuuntainen kaato, sekä käytännöllinen, laatoitettu suihkupenkki. Hansgrohen esteetön suihkukokonaisuus on helppokäyttöinen ja turvallinen myös perheen pienimmille.

Uuden kodin sauna on vielä työn alla, mutta valmistuessaan se tulee olemaan yksitasoinen kiertoilmasauna. Saunan lauteet ovat yhdessä tasossa ja tavallisen lauteen lisäksi saunasta löytyy myös riippulauteet.

Avara pohjaratkaisu yhdistettynä älykodin teknologiaan on esteettömyyden näkökulmasta tärkein asia kodissamme. Nykyään löytyy esteettisiäkin vaihtoehtoja, kunhan vain on valmis käyttämään niiden etsimiseen hieman aikaa”, Sanna toteaa.

 

 

 

Laatta Leeviltä tuttuja tuotteita osana upeaa toteutusta

Sanna halusi heti alusta lähtien, että kaikki uuden kodin laatat hankitaan yhdestä paikasta. Laatta Leevi valikoitui perheen yhteistyökumppaniksi todella laajan tuotevalikoimansa ansiosta. Lisäksi perhe halusi suosia mahdollisimman paljon paikallisia yrityksiä.

Yhteistyö Laatta Leevin kanssa on sujunut alusta lähtien oikein mallikkaasti. Palvelu on ollut ystävällistä ja asiantuntevaa. Laatta Leevi on mielestäni moderni versio vanhan ajan puodista, josta tiskin alta tai tilaamalla saa mitä tahansa”, Sanna kommentoi.

Perheen uudesta kodista löytyykin laattoja useasta tilasta. Suurin osa uuden kodin laatoista kuuluukin tuttuun ja suosittuun Terratinta Ceramichen kokoelmiin. Perheen eteisessä ja pyörätuolin pesupaikalla on käytetty Terratintan Betontech 60x60 laattaa (mud-sävy), kylpyhuoneessa sen sijaan löytyy Stonemarble 60x60 Satin White -laattaa seiniltä ja Betongreys Cold Cinque 60x60 -laattaa lattiasta. Lisäksi uuden kodin WC-tiloista löytyy Terratintan Betonaxis-sarjaa - Esagona Décor ja White-Grey Esagona -laattaa lattioista.

Terratintan tuotteet eivät kuitenkaan ole ainoa tuttu laattavalmistaja, jota esteettömästä kodista löytyy – keittiöstä ja kodinhoitotuotteesta löytyy Vives Ceramican tuotteita. Keittiön välitilassa on käytetty Wilson Blanco 10x20 -laattaa ja kodinhoitohuoneen välitilassa Zola Blanco -laattaa sekä lattiassa Provenzal Cameley Sombra 20x20 -laattaa.

Terratintan Stonemarble White Satin laatta on yksinkertaisesti niin kaunis, ettei sen nähtyään tarvinnut enää vilkuilla muita. 60x60-kokoinen laatta antaa arvokkaan ja harmonisen vaikutelman."

 

 

Mitä luvassa seuraavaksi?

Talo oli muuttovalmis kesällä 2018 ja nyt koko perhe on saanut vihdoin hengähtää rakennusprojektin jäljiltä. Vaikka perhe asuu jo talossa, ei se kuitenkaan ole vielä valmis. Työlistalla on mm. autotallin rakentaminen, saunan viimeistely ja pääoven yhteyteen valetun pyörätuoliluiskan laatoitus. Ja ensi kesänä käymme pihan kimppuun!

Vaikka tehtävää on vielä jäljellä, on helpotus helposti havaittavissa. ”Yleisesti ottaen fiilis on todella helpottunut ja on ihanaa asua viimein uudessa kodissa! Nyt saamme olla koko perhe saman katon alla ja nauttia taas yhteisestä ajasta raksa-ajan jälkeen. Täällä on helppo asua ja liikkua ja tyttärenikin pääsee aivan eri lailla osallistumaan kaikkiin arjen puuhiin. Mm. itse tiskaaminen oli suuri elämys!

     

Haluatko lisätietoa?

Käy tutustumassa tarkemmin talon koko tarinaan Esteetön ja kaunis koti -blogissa, tutustu talossa käytettyihin laattoihin tarkemmin verkkokaupassamme tai ota meihin yhteyttä – autamme sinua mielellämme!