Kannattaako laatat hankkia ulkomailta?

Kannattaako laatat hankkia ulkomailta?

 

Kylpyhuoneremontti on usein samaan aikaan sekä houkutteleva että kauhistuttava ajatus - ajatus uudesta, tyylikkäästä kylpyhuoneesta houkuttelee, mutta samanaikaisesti remontin kulut pyörivät mielessä. Remonttibudjettia pienentääkseen, monet päätyvät ainakin harkitsemaan ratkaisua, jossa laatat hankittaisiinkin kotimaan tarjonnan sijaan ulkomailta, kuten Virosta.

Tässä artikkelissa perehdymme tarkemmin siihen, kannattaako uudet kylpyhuonelaatat todella hankkia ulkomailta ja saadaanko tällä aikaan kustannussäästöjä.

Laadukkaat materiaalit

Kylpyhuoneen materiaaleja ja kalusteita valitessa on hyvä muistaa, että tilan tulisi kestää kovaa käyttöä jopa 20 vuotta. Siksi erityisesti laattoja valitessa ei siis kannata mennä siitä, mistä aita on matalin, vaan valita kestäviä ja laadukkaita materiaaleja. Niin kuin monissa muissakin tuotteissa, myös laatoissa kalliimpi hinta on usein indikaattori paremmasta laadusta.

Materiaalien ja kalusteiden tulisi lisäksi olla tyyppihyväksyttyjä. Tyyppihyväksyntä paitsi takaa tuotteen laadun, nopeuttaa se myös remontin tarkastusvaihetta. Ulkomailta laattoja hankittaessa tuleekin olla tarkkana, että ne täyttävät myös Suomessa asetetut vaatimukset.

Vaikka monissa tuotteissa on yhtäläisyyksiä eri markkinoilla, niin ei aina näin ole. Esimerkiksi erilaisten laatoitustuotteiden, kuten vesieristeiden, koostumukset poikkeavat usein Suomessa myytävistä tuotteista.

Työn osuus muodostaa suurimman osan hinnasta

Kylpyhuoneremontin hinta muodostuu materiaalien lisäksi asennustöistä. Suomessa työ vie tunnetusti suurimman osuuden kokonaiskustannuksista, joten esimerkiksi laatat ja muut materiaalit muodostavat lopulta suhteellisen pienen osuuden kokonaisbudjetista. Muista myös hyödyntää kotitalousvähennystä työn osuudesta

Osaamisesta ja ammattitaidosta ei kuitenkaan kannata tinkiä, jotta lopputulos on mahdollisimman hyvä ja remontti tuo haluttua vastinetta rahoille. Hutiloidusti tehdyt vesieristykset tai pohjatyöt voivat aiheuttaa ikäviä ja kalliita yllätyksiä myöhemmin.

Myös asennus- ja eristystyölle asetetut standardit poikkeavat maittain. Hyvä esimerkki on, ettei suomalaisilla ohjeilla ja vaatimuksilla tehtyä vesieristystä hyväksytä esimerkiksi Ruotsissa tai Norjassa. 

Laattojen kuljettaminen voi olla hankalaa

Laattojen paino voi muodostua ongelmaksi ainakin silloin, jos ne aikoo kuljettaa itse Suomeen. Esimerkiksi autolla Virosta hakiessa on kustannuksiin lisättävä bensojen lisäksi myös auton sekä mahdollisen peräkärryn laivamaksut.

Laatat painavat myös helposti sen verran, ettei samalla kerralla voi välttämättä hakea muita kylpyhuoneeseen tarvittavia tarvikkeita, kuten hanoja tai kylpyhuonekalusteita. Lopulta laattojen hinta matkakuluineen voikin nousta jopa korkeammaksi kuin kotimaasta ostettuna.

Alan erikoisliikkeillä ja maahantuojilla on usein omat edulliset sopimuksensa, joiden avulla ulkomailta on mahdollista saada juuri sitä haluamaansa laattaa edulliseen rahtihintaan. Ennen laattojen sekä kalusteiden hankintaa ulkomailta kannattaakin käydä ainakin pyytämässä tarjous alan erikoisliikkeestä. Samalla saat asiantuntijan maksuttomat vinkit kylpyhuoneen suunnitteluun.

Haluatko lisätietoja?

Lataa maksuton Kylpyhuoneremontoijan oppaamme tai varaa aika maksuttomaan suunnitteluun saadaksesi lisätietoja sekä vinkkejä kylpyhuoneen remontointiin.