olohuone

Lattiamateriaalien erot

 

Kodin lattiamateriaaleissa riittää valinnanvaraa perinteisen puun ja parketin lisäksi. Erilaiset lattiamateriaalit ovatkin viime vuosina kehittyneet sekä ulkonäöllisesti että kulutuskestävyytensä ja helppohoitoisuutensa osalta. Kysyimme sisustussuunnittelija Taina Hiltuselta, mitä eroja eri lattiamateriaaleilla on ja mihin tiloihin mikäkin materiaali parhaiten sopii.

Parketti

Parketti on edelleen todella suosittu lattiamateriaali niin uudiskohteissa kuin vanhaa remontoitaessa. Monet arvostavatkin materiaalin aitoutta ja erilaisten vaihtoehtojen suurta lukumäärää. Parketti voidaan myös tarvittaessa hioa ja käsitellä uudelleen. Lattiamateriaalina parketti on kuitenkin melko pehmeä materiaali, jossa kolhut näkyvät helposti.

 

Vaalea parketti avartaa tilaa (Kuva: Taina Hiltunen)

 

Laminaatti

Laminaatti aiemmin oli suosittu lattiamateriaali lukuisten eri kuosien ja pintojen sekä kulutuskestävyytensä ansiosta erityisesti lapsiperheissä.

Nykypäivän kuluttajat kuitenkin arvostavat yhä enemmän aitoutta, joten laminaatin suosio on mahdollisesti juuri siksi hiipumaan päin, kertoo Hiltunen. Laminaatti on keinotekoisuutensa lisäksi myös melko kylmä ja kova lattiamateriaali. Laminaatin alle suositellaankin monesti lattialämmitystä.

 

Vinyylikorkki

Vinyylikorkki on viime aikoina kasvattanut hurjasti suosiotaan. Kyseessä on hyvin ääntä ja lämpöä eristävä luonnonmateriaali, joka on myös helppo puhdistaa. Vinyylikorkki sopiikin lattiamateriaaliksi erityisesti lapsi- ja eläinperheille. Vinyylikorkki on mukavan tuntuinen, mutta silti pinnaltaan kova ja kestävä materiaali.

Vinyylikorkin kuoseissa on valinnanvaraa. Kuosit ja pinnat jäljittelevät puuta ja ovat hyvin luonnollisen näköisiä. 

 

Vinyylikorkkilattia (Wicanders)

Puu

Puusta tehty lattia on Suomessa hyvin perinteinen vaihtoehto lattiamateriaaliksi. Puu on lämmin, mutta melko pehmeä lattiamateriaali, jossa elämisen jäljet näkyvät helposti.  Nykyään puuta käytetäänkin enemmän kesämökeillä, vaikka jonkin verran edelleen myös omakotitalorakentamisessa.

Vanhan puulattian voi myös helposti uudistaa maalaamalla tai muuten käsittelemällä sen uudestaan.

 

Aito puu sopii erityisen hyvin kesämökeille (Kuva: Taina Hiltunen)

 

Laatta

Laatta sopii erinomaisen kulutuskestävyytensä ja helpon puhdistettavuutensa ansiosta lähes jokaiseen tilaan, mutta erityisen suosittuja laatat ovat kylpy-, kodinhoito- ja takkahuoneissa sekä eteisessä. Laatat sopivat hyvin yhteen lattialämmityksen kanssa, mutta toisaalta ne tuntuvat kuumina kesäpäivinä myös miellyttävän viileitä jalan alla.

 

Laattaa käytetään paljon myös paljon muualla kuin kosteissa tiloissa (Kuva: Taina Hiltunen)

Kokolattiamatto

Kokolattiamattojen kohdalla on tapahtunut suurta kehitystä sitten suosionsa huipun eli 70-luvun. Nykypäivän kokolattiamatot ovatkin helposti puhdistettavia ja pölyämättömiä, joten ne sopivat hyvin myös allergiakoteihin. Kokolattiamattoja käytetäänkin paljon tiloissa, joihin halutaan hyvää akustiikkaa, kuten esimerkiksi kotiteatterihuoneissa.

Muovimatto

Joustovinyylinen muovimatto on kestävä ja helppohoitoinen, mutta nykyään harvemmin käytetty lattiamateriaali. Muovimatto on kuitenkin hyvä valinta esimerkiksi vaate- tai lastenhuoneisiin.

Muuta huomioonotettavaa

Suomen ilmasto-olosuhteet asettavat omat vaatimuksensa monille pintamateriaaleille, erityisesti parketille ja laminaatille. Riittävä huoneilman kosteus sekä ilmanvaihto ovatkin hyväksi sekä asukkaille että kodin pintamateriaaleille.

Esimerkiksi käytettäessä lattialämmitystä laminaatin tai parketin kanssa, tulisi kiinnittää erityistä huomiota huoneilman kosteuteen ja käyttää tarvittaessa esimerkiksi ilmankostuttajaa. Lattiamateriaaleista laatat sekä muovimatot ovat lähes tunnottomia ilmankosteuden muutoksille. Kaikki lattiamateriaalit eivät sovi käytettäväksi lattialämmityksen kanssa ollenkaan, esimerkiksi parkettien kohdalla kannattaa kysyä, käykö lattialämmitys. 

Myös lattian äänekkyys kannattaa ottaa huomioon lattiamateriaalia valitessa. Esimerkiksi kivitalojen korkeissa tiloissa laminaattilattia ei ole paras vaihtoehto, koska se ei sido ääntä eikä akustoi. Laminaattilattia onkin melko äänekäs valinta kivitaloon, jossa varmasti jokainen rapina ja kopina kuuluvat selkeästi. Parempi vaihtoehto tällaiseen tilaan on paremmin akustoiva puu tai korkki.

Kaipaatko lisätietoja?

Lataa maksuton oppaamme Lattiamateriaalien ostajan opas saadaksesi lisätietoa eri lattiamateriaaleista sekä vinkkejä oikean lattiamateriaalin valintaan.

 

Linkki Taina Hiltusen blogiin