tossut

Migreeniystävälliset materiaalit kodin toteutuksessa

 

 

Koti on paikka, jossa sielu lepää niin kiireisten päivien jälkeen kuin rennon arjenkin keskellä. Sen vuoksi kodin pitää palvella sen asujien tarpeita kattavasti ja ottaa huomioon kaikki edellytykset mukavalle asumiselle. Nykyaikaisessa kodin toteutuksessa kodin asukkaiden allergiat huomioidaan jo kattavasti materiaalien ja sisustuselementtien valinnassa. Mutta mihin asioihin kodin ratkaisuissa tulee kiinnittää huomiota, jotta asuminen olisi myös migreeniystävällistä? 

 

Himmennä heijasteita mattapinnoilla

Kiiltävälasitteiset laatat ja upeat korkeakiiltoiset puutasot voivat usein vaikuttaa ensisilmäykseltä oikealta ratkaisulta tilaan kuin tilaan. Kiillon tuoma ylellisyys jää kuitenkin helposti unholaan siinä vaiheessa, kun ensimmäiset merkit migreenistä painavat päälle ja mielessä on vain mahdollisimman usean valoärsykkeen sulkeminen ulkopuolelle. 

Esimerkiksi Kährsin mattapintaiset parketit eivät heijasta samalla tavalla valoa, kuin perinteiset kiiltävät lattiapinnat. Mattapintaisilla lattioilla on vaikutusta Suomessa etenkin kevät- ja syysauringon aikaan, joka perinteisesti paistaa juuri siltä korkeudelta, että kiiltävät tasot aiheuttavat helposti ärsykkeitä. 

Samalla tapaa laajat ja yhtenäiset seinäpinnat kannattaa toteuttaa laajoilla ja yhtenäisillä mattapinnoilla, kuten upeilla puupaneeleilla tai vaikka Terratintan Betontech -laatoilla. Hieman betonimainen laatan pinta minimoi heijastuksien syntymistä ja mittaanleikattu laatta mahdollistaa asentamisen kapeammalla saumalla. Näin seinäpinta on yhtenäinen ja tyylikäs aiheuttamatta turhia heijastuksia.

Huomioi, että myös katto vaikuttaa tilan heijasteisiin! Perinteiseksi kattopaneeliksi kannattaa siis valita mattalakattu vaihtoehto tai vähentää heijasteita entisestään toteuttamalla katto tyylikkäänä kangaskattona!

 

Vähennä tilaan pääsevää valoa helppokäytöisillä etäohjattavilla sähkökaihtimilla

Vaikka valo ja etenkin kirkas luonnonvalo voi aiheuttaa helposti ärsykkeitä migreenistä kärsivälle, on se kuitenkin tärkeä osa kodin ilmettä, josta migreenikkökään ei halua luopua. Suurista ikkunoista ja luonnonvalosta saakin kaiken irti silloin, kun valo on helposti suljettavissa pois migreenin alkaessa.

Yksi tyylikäs, nopea ja helppo ratkaisu tähän on etäohjattavat sähkökaihtimet. Esimerkiksi Arctic-kaihtimen mustat sähkökaihtimet sulkevat tehokkaasti heijasteet ulos ja mahdollistavat kaikkien verhojen sulkemisen kerralla - tai ikkuna kerrallaan.

Vinkki uudiskohteisiin: kaihtimet kannattaa sisällyttää budjettiin jo heti urakan alussa!

 

 

Huomioi kopina lattiamateriaalien valinnassa

Sen lisäksi, ettei valitun lattiamateriaalin kannata olla kiiltävä, on syytä kiinnittää huomiota myös materiaalin eloon jalan alla - erityisesti siihen, millaista ääntä materiaalista lähtee sillä kuljettaessa.

Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että lattian tulisi aina olla toteutettu pehmeistä materiaaleista. Kova lattiamateriaali ei aina automaattisesti ole kopiseva, eikä pehmeä materiaali hiljainen. Esimerkiksi perinteinen parketti saattaa kopista merkittävästi vähemmän, kuin iskuvaimentamaton laminaatti tai vinyyli ja hieman huokoinen laatta kaikua vähemmän, kuin kiilloitettu parketti. 

 

Kangaskatto auttaa hillitsemään kaikumista

Seinä- ja lattiaratkaisujen valinnan lisäksi kodin migreeniystävällisyyteen voidaan vaikuttaa kattoratkaisun valinnalla. Usein katto valitaan sen pohjalta, millainen kokonaisuus sitoo merkittävämmät ratkaisuvalinnat, eli seinät ja lattiat, yhtenäiseksi kokonaisuudeksi. Katto tarjoaa kuitenkin huomattavasti potentiaalia kodin kauin hillitsemiseksi sekä tilan käytettävyyden kasvattamiseksi.

Kangaskatto voi helposti kuulostaa sitä aiemmin tuntemattomalle heiveröiseltä, eikä niinkään näyttävältä ratkaisulta. Todellisuudessa sen toteutus muistuttaa pitkälle tasaiseksi maalattua kattopintaa. Katon asentaminen on suhteellisen helppoa ja nopeaa, mutta sen asentaminen vaatii tarkkaa suunnittelua etenkin silloin, jos kattoa halutaan hyödyntää äänentoiston asentamiseen.

Asentamalla kattokaiuttimet osaksi kattoratkaisua tiloihin saadaan tasaisempi ääni samalla, kun katon rakenne estää ylimääräisen kaiun syntymistä - sekä silloin, kun äänentöistoa hyödynnetään kuin silloin, kun kodin asukas kaipaa rauhoittavaa hiljaisuutta. Näyttävä ratkaisu palvelee useammalla tavalla sitoen samalla tilojen seinissä ja lattioissa käytetyt ratkaisut yhtenäiseksi kokonaisuudeksi.

 

Säätele lämpötilaa tehokkaasti ilmalämpöpumpun avulla

Äänen ja heijastusten lisäksi kodin toteutuksessa voi ottaa huomioon kuumuuden vaikutuksen migreenin laukaisijana. Etenkin kesäaikaan kuuma ja hiostava ilma ovat kodeissa haaste, jota ei pelkällä tuulettamisella ratkaista. Sen vuoksi kodeissa kannattaa harkita viilentävien ilmanvaihtoratkaisujen, kuten ilmalämpöpumpun hyödyntämistä. Ilmalämpöpumppu viilentää sisäilmaa tehokkaasti kuumina päivinä ja auttaa myös ylläpitämään kodin sisäilman laatua.

 

Haluatko lisätietoja?

Oletko kiinnostunut migreeniystävällisistä materiaaleista kodin toteutuksessa? Ota meihin yhteyttäautamme sinua mielellämme!