Kylpyhuoneen suunnittelu - ota seuraavat 4 asiaa huomioon

Kylpyhuoneen suunnittelu - ota seuraavat 4 asiaa huomioon

 

 

Kylpyhuone on kodin vaativampia ja usein myös kalleimpia remontointikohteita. Remontti kannattaa suunnitella huolella, jotta lopputulos miellyttää silmää ja on myös mahdollisimman pitkäikäinen. Kysyimme sisustussuunnittelija Marika Kurjelta vinkkejä siihen, mitä kaikkea kylpyhuoneen suunnittelussa kannattaa ottaa huomioon. 

 

Toiminnallisuus

Kurjen mukaan ensimmäinen ja tärkein kylpyhuoneen suunnittelussa huomioon otettava asia on tilan toiminnallisuus. Hyvin usein esimerkiksi pienet, 50-luvun kylpyhuoneet ovat epäkäytännöllisiä juuri siksi, että kylpyhuoneen käyttötavat ovat vuosikymmenien saatossa muuttuneet. Tämä näkyy esimerkiksi pistorasioiden määrässä. Aiemmin esimerkiksi pyykinpesukone, sähköhammasharja tai suoristusrauta eivät kuuluneet kylpyhuoneen varustukseen, mutta nykyään ne ovat monelle välttämättömiä.

Kylpyhuone tulisi myös olla mitoituksiltaan käyttäjilleen sopiva. Esimerkiksi pitkien ihmisten on hankala asioida kylpyhuoneessa, jossa hädin tuskin mahtuu istumaan pöntöllä tai käymään suihkussa ja käsiäkin joutuu pesemään kyyryssä.

Jos kylpyhuoneen eri toiminnallisuuksia, niiden sijoittelua ja mitoituksia ei ole otettu huomioon, on niiden korjaaminen jälkikäteen vaikeaa, ellei jopa mahdotonta.

 

Materiaalien valinta 

Toinen tärkeä huomioon otettava asia kylpyhuoneen suunnittelussa on Kurjen mukaan materiaalien valinta. Kylpyhuoneen eri materiaalien tulisi olla paitsi kestäviä ja turvallisia, myös tyyliltään ja väreiltään tilaan hyvin sopivia.

Kylpyhuoneen laattavalinnoilla voidaan vaikuttaa esimerkiksi kylpyhuoneen liukastumisriskiin ja sen pienentämiseen. Laattojen valinnalla voidaan myös vaikuttaa tilan pitkäikäisyyteen ja siivottavuuteen eli siihen, kuinka tilan materiaalit vaikuttavat tilan helppoon puhtaanapitoon. 

 

 

Valaistus

Toiminnallisuuden ja materiaalien suunnittelun jälkeen tärkeimmäksi seikaksi Kurki mainitsee valaistuksen suunnittelun. Valaistuksen suunnittelussa tulee myös ottaa huomioon se, miten tilaa tullaan jatkossa käyttämään. Jos esimerkiksi peilin edessä on tarkoitus meikata, tulisi tämä ottaa huomioon valaistusta suunnitellessa.

Erityisesti iän myötä valaistuksen tarve kasvaa, eivätkä useimmat kalustevalot riitä kylpyhuoneen yleisvaloiksi. Oikeanlaisella valaistuksella on myös mahdollista luoda ripaus ylellisyyttä kylpyhuoneeseen.

 

 Miten tehdä aikaa kestäviä valintoja?

Kylpyhuonetta suunnitellessa moni miettii, miten tilasta on mahdollista saada mahdollisimman pitkäikäinen ja aikaa kestävä. Kurjen mukaan tärkeintä on kuitenkin pitää mielessä se, mistä itse pitää ja millaisessa värimaailmassa viihtyy. ”Trendejä tulee ja menee koko ajan. Kylpyhuoneen suunnittelussa kannattaakin lähteä liikkeelle siitä, että suunnittelee itselleen sopivan kokonaisuuden”, Kurki neuvoo.

Jos kylpyhuonetta suunnitellaan esimerkiksi sijoitusasuntoon tai myytävään kohteeseen, on valintojen hyvä olla tyyliltään ja värimaailmaltaan mahdollisimman neutraaleja eikä kovin räikeitä ja persoonallisia ratkaisuja. ”Kylpyhuoneen toiminnallisuudesta ei kuitenkaan kannata tinkiä kummassakaan tapauksessa!”, Kurki huomauttaa.

 

 

Haluatko lisätietoja kylpyhuoneremontin suunnittelusta?

Lataa maksuton Kylpyhuoneremontoijan oppaamme saadaksesi hyödyllisiä vinkkejä sekä lisätietoja kylpyhuoneremontin suunnittelusta sekä laattojen valinnasta.