Miten parantaa kylpyhuoneen energiatehokkuutta?

Miten parantaa kylpyhuoneen energiatehokkuutta?

 

 

Hyvin tyypillisesti uutta rakentaessa tai vanhaa remontoitaessa tulee vastaan kysymys, miten parantaa tilan energiatehokkuutta? Esimerkiksi kylpyhuoneen lattialämmitys sekä sauna koetaan usein valtaviksi energiasyöpöiksi, erityisesti, jos näiden uusimisesta on jo kulunut aikaa. Saunan ja kylpyhuoneen energiatehokkuuteen on kuitenkin mahdollista vaikuttaa myös pienillä arjen valinnoilla suurten remonttien ja muutostöiden sijaan.

Kokosimme tähän artikkeliin vinkkimme energiatehokkuuden parantamiseksi kylpyhuoneessa.

Lattialämmitys

Lämmin kylpyhuoneen lattia tuntuu ihanalta erityisesti paukkupakkasilla, mutta kylpyhuoneen lattialämmitystä ei tulisi kuitenkaan turhaan pitää liian kovalla. Sopiva lattian lämpötila on noin 23 astetta. Jos lattia tuntuu selvästi lämpimältä jalan alla, on sen lämpötila säädetty liian korkeaksi.

Lattialämmitystä on myös mahdollista säätää niin, että tilan lämpötila nousee automaattisesti käytön ajaksi ja laskee perustasolla silloin, kun tilaa ei käytetä.

Saunominen

Saunan lämpötilalla on suuri vaikutus energiankulutukseen ja jo pienikin lämmön alentaminen tuo suuria säästöjä pitkällä aikavälillä. Optimaalinen saunan lämpötila on perinteisesti noin 70–80 astetta.

Myös saunojen lämmitysajoissa on vaihtelua. Saunassa olisikin hyvä olla toimiva lämpömittari ja saunaan olisi hyvä mennä heti lämpötilan ollessa sopiva. Kiuasta tulisi pitää päällä vain saunomisen ajan, jotta energiaa ei kuluisi turhaan hukkaan taukojen aikana.

Veden kulutus

Yksi tehokkaimmista keinoista säästää paitsi energiaa myös vesilaskussa, on käyttää erityisesti lämmintä vettä harkiten. Vettä ei tulisi lotrata turhan takia ja suihku olisikin syytä sulkea esimerkiksi sampoon ja saippuan levittämisen ajaksi. Myös veden lämpötilaa sekä painetta on mahdollista alentaa energiaa säästääkseen.

Myös suihkuissa on eroja. Energiatehokkain ratkaisu on vettä säästävä suihkupää. Joissakin tilanteissa myös veden virtausta on mahdollista säätää pienemmäksi.

Sähkön kulutus

Kylpyhuoneessa on hyvin usein useita pieniä sähkölaitteita, joka kuluttavat sähköä, vaikka niitä ei käytettäisikään. Sähköhammasharjat, hiustenkuivaajat ja muut piensähkölaitteet olisikin hyvä irrottaa pistorasiasta silloin, kun niitä ei käytetä.

Sähköhammasharjaa, parranajokonetta ja muita ladattavia laitteita ei myöskään kannata pitää jatkuvasti latauksessa.

Haluatko lisätietoja?

Kun kylpyhuone on tullut elinkaarensa päähän tai siihen halutaan muuten muutosta, on kylpyhuoneen remontoinnissa syytä ottaa huomioon muutakin kuin pelkkä tilan ulkonäkö. Lataa maksuton Kylpyhuoneremontoijan oppaamme saadaksesi lisätietoa siitä, mitä remonttia suunnitellessa olisi syytä ottaa huomioon.


Jätä kommentti

Huomio. Kommenttisi täytyy hyväksyä ennen julkaisua.