Tarkettin vinyylilankku on helppo ja tyylikäs vaihtoehto lattiaan

Tarkettin vinyylilankku on helppo ja tyylikäs vaihtoehto lattiaan

 

 

Upeaa puuta, intensiivistä kivipintaa vai eläväistä kuviota – millainen lattia sopisi sinulle? Vinyylilankku tuo kaikki nämä upeat vaihtoehdot helposti toteutettavassa ja pitkäkestoisessa paketissa vaihtoehdoksi perinteisten lattiamateriaalien rinnalle! Tämän ansiosta vinyylilankku onkin viime vuosina kasvattanut markkinaosuuttaan Suomessa ja koko Euroopassa.

Haastattelimme Tarkettin toimitusjohtajaa, Marjaana Ristiluomaa, Tarkettin vinyylilankuista. Marjaana vastasi mm. siihen, mitkä ovat olleet Tarkettin suosituimpia malleja sekä mitä vinyylilankuista olisi hyvä tietää.

Tarkettin uutuudet, mitä tullut viime aikoina uusina tarjontaan?

”Olemme viime aikoina keskittyneet Starfloor Click –tuoteperheen valikoiman laajentamiseen ja tuotteiden kehittämiseen. Täydennämme sarjaa tuomalla mm. jatkuvasti uusia sävyjä mukaan”, Marjaana kommentoi. ”Tuoteryhmähän kasvaa valtavasti Suomessa kaiken aikaa. Vaikka kyseessä on suhteellisen uusi tuoteryhmä, on se vienyt markkinoita erityisesti laminaatilta”. Laminaatin markkinaosuus on Suomessa perinteisesti ollut suuri: muutama vuosi sitten vielä noin puolet myydyistä lattianeliöistä oli laminaattia. Vinyylilankun nousu laminaatin rinnalle johtuu vinyylilankun hyvistä ominaisuuksista, jotka tekevät siitä ihanteellisen ratkaisun erityisesti kovan kulutuksen kohteisiin.

Mitkä vinyylilankut ovat olleet erityisen suosittuja ja miksi?

Suosituimpia tuotteita ovat olleet viime aikoina erityisesti vaaleat sävyt. ”Seuraavaksi suosituimpia ovat harmaat sävyt, joiden jälkeen tulee ns. peruspuun, esimerkiksi tammenväriset tuotteet”. Vaalean suosio johtuu suuresti viimeaikaisista sisustustrendeistä – vaalea on valloittanut sisustusta merkittävästi ja se näkyy vinyylilankkujen lisäksi myös muissa lattiamateriaaleissa. ”Sävyjä halutaan vertailla keskenään, jonka vuoksi on tärkeää, että niitä on saatavilla laaja valikoima. Puukuvioisten materiaalien rinnalla suosittuja vaihtoehtoja ovat olleet myös kivikuosit, joita käytetään paljon eteisissä ja keittiöissä. Lisäksi marokkolaiskuvioiset vinyylilankut ovat herättäneet paljon kiinnostusta”, Marjaana jatkaa.

 

Mikä vinyylilankuissa vetää ostajia puoleensa?

Vinyylilankun helppohoitoisuus, hyvät ominaisuudet sekä sen monipuoliset sävy- ja kuviovalikoimat tekevät siitä halutun materiaalin, mutta yksi suuri syy sen suosioon on myös sen helppo asennettavuus. ”Vinyylilankku voidaan asentaa nykyisen lattian päälle, kunhan pinta on kova ja tasainen”. Vinyylilankun lukkopontti tekee siitä helposti asennettavan myös tavalliselle kuluttajalle.

Vinyylilankku on myös laminaattia miellyttävämpi jalan alla, eikä se kopise. Lisäksi vinyylilankku on kestävä lattiaratkaisu ja kestää kovaa käyttöä. Nykyisin lattialta halutaan enemmän toiminnallisuutta, josta ollaan myös valmiita maksamaan. 

Mitä vinyylilankuista olisi hyvä tietää?

Vinyylilankuissa on paljon eroa, mutta Tarkettilla vinyylilankkujen suunnittelussa ja valmistuksessa on otettu ympäristö vahvasti huomioon. ”Meille on erittäin tärkeää, ettemme kuormita ympäristöä ja että tuotteet edistävät hyvää sisäympäristöä. Tämän vuoksi kehitämme tuotteitamme jatkuvasti vastaamaan paremmin näihin vaatimuksiin”. Tarkettin tuotteiden sisäilmaystävällisyys näkyy mm. siinä, ettei suurin osa tuotteita sisällä lainkaan ftalaatteja. Ftalaatit ovat joukko orgaanisia aineita, joita on käytetty jo 1950-luvulta lähtien muun muassa muoveissa, jotta tuotteet on saatu taipuisiksi ja joustaviksi. Ftalaatteja käytetään laajalti esimerkiksi rakennusmateriaaleissa, pakkauksissa, tekstiileissä ja leluissa. Eräät ftalaatit ovat osoittautuneet haitallisiksi terveydelle ja ympäristölle ja siksi Tarkett on päättänyt luopua niiden käytöstä.

On myös tärkeä tietää, että vaikka vinyylilankut kestävät kosteutta, ne eivät ole kylpyhuoneisiin soveltuva ratkaisu. Vinyylilankkulattia on helppo puhdistaa. Suositus on, että lattia puhdistetaan imuroimalla tai pyyhkimällä kuivalla tai hieman peruspuhdistusaineella kostetulla mikrokuitumopilla.

Millaiselle kuluttajalle vinyylilankku sopii?

”Vinyylilankku sopii oikeastaan kenelle tahansa kuluttajalle”, Marjaana toteaa. Koska vinyylilankku tarjoaa hyvien ominaisuuksiensa lisäksi upeaa estetiikkaa lukuisilla kuviointimahdollisuuksillaan, erityisesti puun syykuviota myötäilevällä pintarakenteellaan, se vetoaa kuluttajiin, jotka toivovat uutta upeaa ilmettä helpolla toteutuksella. ”Vinyylilankku on ollut erityisen suosittu esimerkiksi koira- ja lapsiperheissä, koska se on pinnaltaan kestävämpi, eikä ole yhtä liukas koiran tassujen alla kuin vaikkapa laminaatti.”

Vinyylilankun suosio on kasvanut myös ammattirakentamisessa ja sitä hyödynnetään nykyisin kasvavissa määrin myös kerrostalorakentamisessa. ”Esimerkiksi opiskelija-asuntoihin vinyylilankkua laitetaan enenevissä määrin, koska se kestää hyvin jopa pientä kosteutta. Suosiota kovan kulutuksen kohteissa on kasvattanut myös se, että vinyylilankun elinkaari on yleisesti parempi kuin laminaatilla”.

Haluatko lisätietoja?

Voit tutustua Tarkettiin ja Tarkettin tuotteisiin heidän sivuiltaan tai perehtyä Laatta Leevin valikoimaan verkkokaupassamme! Jos haluat keskustella aiheesta lisää, ota meihin yhteyttä tai tule käymään liikkeessämme niin suunnitellaan juuri sinua palveleva lopputulos vinyylilankusta!