Uusrakentaminen vs. remontointi - huomioi nämä laattojen valinnassa

Uusrakentaminen vs. remontointi - huomioi nämä laattojen valinnassa

 

Millainen on juuri sinun kohteeseesi sopiva laatta? Laatan viimeistelyn, sävyn ja erilaisten ominaisuuksien kuten pakkaskeston ja kosteuden keston lisäksi on tärkeää huomioida millaiseen kohteeseen laatta tulee ja kuinka sen sijoituskohde vaikuttaa laatan valintaan. 

Tämä pitää erityisesti paikkansa laattojen valinnassa remontoitaviin kohteisiin uusrakennuskohteisiin verrattuna. Kokosimme alle näiden kohteiden eroavaisuuksia, jotka vaikuttavat kohteen laattojen valintaan.

 

Tyhjä taulu vs. kiinteät raamit

Uusrakennuskohde on tavallaan kuin tyhjä taulu – parhaimmillaan rakentaja voi suunnitella tilan sellaiseksi, että siinä voidaan käyttää isoja laattoja. Remontointikohteissa sen sijaan kohteen uusijalle on asetettu kiinteät raamit, joita on noudatettava. Vaikka remontoija päättäisi uudistuksen yhteydessä esimerkiksi avartaa tiloja seiniä kaatamalla, ovat tilan pohjamitat silti pitkälle samat. Pääasiassa laattojen valinnassa tämä vaikuttaa valittavien laattojen kokoon ja siihen, miten ne saadaan parhaiten palvelemaan tilaa. 

 

Kohteen kaadot on tärkeä ottaa huomioon

Laattojen koon valintaan vaikuttaa erityisesti märkätilojen lattiakaadot ja lattiakaivojen sijoittelu. Sen vuoksi perinteisin laatta, jota märkätilojen lattioissa näkee on 10x10cm. Se istuu hyvin sekä perinteisen lattiakaivosijoittelun, että tilan nurkkaan sijoitetun pienen lattiakaivon ympärille. 

Jos märkätilojen lattiassa halutaan hyödyntää tätä huomattavasti isompaa laattaa, vaatii se yleisesti kaverikseen linjalattiakaivon. Tämä on luonnollisesti helpompaa huomioida uuden tilan toteutuksessa ja kaatojen suunnittelussa, kuin olemassa olevan kohteen pintojen uusimisessa.

 

Ovatko kohteen seinät suorat?

Remontoitavissa kohteissa on otettava huomioon seinien suoruus. Hieman vinoja seiniä saadaan helposti suoristettua esim. erilaisilla tasotteilla. Tasotetta voidaan laittaa useita kertoja seinien suoristamiseksi. 

Kannattaa varmistaa, että tasoitteet sopivat yhteen muiden tuotteiden kanssa oli kyseessä sitten uudisrakennus- tai remontointikohde.  Asentamisessa ja tasoituksessa käytettyjen tuotteiden yhteensopivuuden voi parhaiten varmistaa käyttämällä saman tuoteperheen tuotteita. 

On myös huomattava, että seinien on oltava aivan suorat, jos rakentamisessa halutaan käyttää nykyisin suosittuja isoja seinälaattoja (30x60cm ja suuremmat koot). 

 

Laatoitustöiden kesto

Kylpyhuoneen seinien tasoitus sekä vesieristys kestää tyypillisesti yhteensä 2-4 päivää ja laatoitus sekä saumaus 2-3 päivää. Suuret kylpyhuoneet tietysti vievät aikaa hieman kauemmin. Ota myös huomioon, että kylpyhuoneen laatoitustyö kestää noin päivän kauemmin, jos haluat laatoittaa mosaiikkilaatoilla.

 

Haluatko lisätietoja?

Voit lukea lisää vinkeistä laattojen valintaan maksuttomasta oppaastamme. Jos sen sijaan haluat asiantuntijoidemme apua kohteeseesi sopivien laattojen valintaan, ota meihin yhteyttä!